Boekvoorstelling 'Onze stad'

Vrijdag, 21 April, 2017 - 20:30

Inspiratie voor de stad van morgen

Dit boek gaat over onze stad. Over hoe iedereen zich er beter thuis kan voelen en kan floreren. De auteurs willen aan de boom schudden. Iedereen wakker maken omdat Antwerpen beter kan. Het boek beschrijft wat de stad kan doen, maar ook moet doen. Ze wurmt zich in verschillende beleidsdomeinen van Antwerpen. Ze inspireert het huidige en komende stadsbestuur met voorbeelden van progressieve initiatieven en acties.

Een gevoerd beleid wegzetten als onwenselijk, inefficiënt en niet rechtvaardig is geen kunst. De doelstelling is om dit te motiveren, er principes voor beleid aan te koppelen en positieve beleidsvoorstellen te formuleren. De auteurs doen dit belangeloos, gedreven door een liefde voor de stad en voor de toekomst. We noemen het progressieve voorstellen. Over een rechtvaardige stad. Een solidaire stad. Een open en gezonde stad. Een ondernemende stad. Een stad voor oud en jong. Een duurzame stad. Een stad zonder armoede of werkloosheid. Een stad waar alle jongeren hun talenten kunnen ontwikkelen in het onderwijs. Een vlot bereikbare en berijdbare stad. Een creatieve stad.

24 geëngageerde auteurs – het collectief Antwerpen18 - schrijven over de noodzaak om ambitieus en out-of-the box na te denken over het Antwerpen van nu en van na de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het zijn mensen die Antwerpen in de armen sluiten. Ze wijzen op evoluties die de foute richting uitgaan. Ze inspireren met alternatieven, die minstens het overwegen waard zijn. De waarden gelijkheid, vrijheid, democratie, duurzaamheid rechtvaardigheid en (internationale) solidariteit vormen de gemeenschappelijke sokkel. De auteurs beperken zich niet louter tot hun eigen expertise of ervaring in Antwerpen, maar plukken rijkelijk uit alternatieven en ideeën die in andere steden een verschil maakten. Het is een uitnodiging voor debat.

Het speelt zich af rond volgende thema’s: bewonersparticipatie, energie, circulaire economie, stadsontwikkeling, armoede, onderwijs, werk, luchtkwaliteit, gezondheid, mobiliteit, ouderen, integratie, ontwikkelingssamenwerking en cultuur.

Dit boek is een oproep om er volop mee aan de slag te gaan. Het is een vraag aan alle democratische partijen om zich er aan te laven. Het is voer voor burgers, middenvelders, ondernemers en stadsmakers allerhande.

De auteurs: Wouter Arrazola de Oñate, Anne-Marie Baeke, Chris Bryssinckx, Bart Canfyn, Manu Claeys, Tom Coppens, Katrien De Troeyer, Ilse Dielen, Danielle Dierckx, Noureddine Hatim, Bernard Hubeau, Dirk Lauwers, Bart Martens, Peter Raeymaeckers, Gerardo Salinas, Dirk Schoeters, Marc Swyngedouw, Bogdan Vanden Berghe, Gwen Vandebosch, Daan Van Brusselen, Jef Van den Broeck, Hendrik Van Geel, Ira Van Sprundel, Karl Vrancken.

Deze boekvoorstelling is slechts een startschot.
Het boek kan je hier gratis downloaden.
De papieren versie van het boek kan je de avond zelf ook kopen aan 15 euro of nabestellen via www.acco.be .

Locatie: 

De Roma
Turnhoutsebaan 286
Gratis, wel verplichte reservatie!