Dieselgate, et alors?

Woensdag, 31 May, 2017 - 19:00

Clean Air Lovers & Lobbyists organiseert op woensdagavond 31 mei 2017 om 19h bij ING Brussel het Dieselgate debat: “Dieselgate, et alors?”. Dit om te komen tot resultaten via versterkte samenwerking tussen alle beleidsniveau’s. Met Clean Air Lovers & Lobbyists creëren we door sensibilisering rond de uitstoot van personenwagens hefbomen om de lokale impact van mobiliteit op de luchtkwaliteit te verlagen.

Meer dan anderhalf jaar geleden belandde #dieselgate op de straatstenen. Verontwaardiging alom, het is dan ook een sluimerend gezondheidsprobleem. Dieselgate Commissies op Europees en Federaal Vlak, vragen in Vlaamse parlementscommissies. Nog iets van gehoord? De Federale Dieselgate Commissie had in het eerste kwartaal 2016 gevraagd aan de regering om tegen eind 2016 met een actieplan te komen. Dit is er tot op heden niet…

Ondertussen is duidelijk dat alle vroegere diesels te veel uitstootten (en aan het uitstoten zijn). Zelfs 80% van de Euro6 diesels die nu verkocht worden halen de normen niet. Wat kan er nu gebeuren? Meer informatie naar de eindklant via de Ecoscore, striktere naleving van de normen en controle op de normeringsinstanties,  via “remote sensing” controles op de weg, strengere Autokeuring,… telkens regelgeving voor nodig: wat doet de overheid?

We laten parlementsleden van verscheidene beleidsniveau’s met elkaar in dialoog gaan, samen met de sector: “tous ensemble”.  Dit om te komen tot resultaten via versterkte samenwerking tussen alle beleidsniveau’s.

 

Leden van het panel , met als moderator Goele De Cort (journalist De Standaard):

•    Mevr. Kathleen Van Brempt (SP.A), Voorzitter Europese Dieselgate Commissie EMIS

•    Dhr. Jef Van Den Bergh (CD&V), Lid Federale Dieselgate Commissie

•    Dhr. Egbert Lachaert (Open VLD), Lid Federale Dieselgate Commissie

•    Dhr. Paul Van Miert (NVA), Lid  Vlaamse Commissie Mobiliteit en Voorzitter Commissie Financiën

  • Mevr. Elisabeth Meuleman (Groen), Lid Vlaamse Commissie voor Leefmilieu
  • Dhr. William Todts, Algemeen Directeur Transport & Environment
  • Dhr. Philippe Decrock, woordvoerder TRAXIO Confederatie autohandel – en reparatie & aanverwante sectoren

•    Dhr. Mark Pecqueur, docent en onderzoeksleider autotechnologie van Thomas More

 

Verloop van de avond:

 

18h30   Onthaal
19h       Verwelkoming ING
19h05   “Dieselgate, et alors?” – stand van zaken 1,5 jaar na Dieselgate door Philippe Awouters, Clean Air Lovers & Lobbyists
19h20   Debat
21h       Receptie
22h       Einde

 

Locatie:  ING Brussel, Marnixlaan 24, 1000 Brussel

Een plannetje en bereikbaarheid vindt u hier.

 

U kan gebruik maken van de ondergrondse parking van ING, ingang via de Troonstraat. Indien u dit wenst, dient u uw naam door te mailen naar info@call4cleanair.be vóór woensdag 24 mei; u meldt zich de avond zelf aan bij de intercom van de parking met vermelding van uw naam + Dieselgate-evenement.

Het debat wordt opgenomen door Actua TV. Een ruime samenvatting zal tijdens het weekend van 3 -4 juni op Actua TV worden uitgezonden. U kan het debat ook volgen via streaming: zie www.actua.tv/dieselgatedebat. Visual Harvesting zorgt voor een live-visualisatie van het verloop van het debat.

Gratis toegang, mits inschrijving via deze link: https://www.eventbrite.com/e/dieselgate-et-alors-debat-tickets-33998334935. Er wordt een no-show fee van 15€ gevraagd voor de catering indien inschrijving niet wordt afgemeld via info@call4cleanair.be

Met Clean Air Lovers & Lobbyists creëren we door sensibilisering rond de uitstoot van personenwagens hefbomen om de lokale impact van mobiliteit op de luchtkwaliteit te verlagen.

 

 

Deze avond is mogelijk gemaakt door onze hoofdsponsor ING en sponsor Proximus.

Locatie: