Panelgesprek: Stikken we allemaal in het fijn stof?

Donderdag, 14 December, 2017 - 14:30

Op 14, 15 en 16 december organiseert Curieus vzw haar vijfde Festival van de Gelijkheid in Vooruit in Gent (www.festivalgelijkheid.be)

Drie dagen lang palmen we de hele Vooruit in met een breed programma aan debatten, interviews, lezingen, docu, expo, boekenmarkt, dans, boekenruil, literatuur, muziek, …

 

Na vier edities is het Festival  uitgegroeid tot een belangrijke speler in het maatschappelijke debat.

Vorig jaar kregen we meer dan 10.000 bezoekers over de vloer, in totaal vonden al meer dan 20.000 mensen hun weg naar Vooruit.

 

Op donderdag 14 december om 15u30 organiseren we het panelgesprek: “Stikken we allemaal in het fijn stof?” in zaal Mokabon van Vooruit.

Met Wim Van Hees (Ademloos), Mohamed Ridouani (Schepen voor milieu in Leuven), Christophe Depamelaere (sportarts) en Ine Renson (journalist De Standaard). Moderator: Ciska Hoet (directeur RoSa vzw).


“Luchtvervuiling kost ons negen maanden van ons leven”, kopte De Standaard begin dit jaar. Wanneer je denkt dat dit de enige ongemakkelijke waarheid is over fijn stof, hier is er nog eentje. “Elk uur sterft in ons land minstens iemand aan de gevolgen van luchtverontreiniging.”

Hans Bruyninckx, directeur van het Europees Milieuagentschap, is duidelijk: “Naast de Italiaanse Povlakte en enkele streken in Oost-Europa leven wij in de meest vervuilde regio van Europa.”

Luchtvervuiling tast niet enkel de luchtwegen aan, het lokt ook hart- en vaatziekten uit. Hoe gezond we ons ook voelen na een uurtje joggen, maken we onszelf niet gewoon iets wijs wanneer we dat toerke lopen in de stad? Aan de Gentse Dampoort worden op een willekeurige januari-ochtend in de spits 260.000 ultrafijne stofdeeltjes gemeten (cijfers van voor het circulatieplan), aan de beruchte Brusselse tunnels zijn er dat ook al 175.000. In Gent worden soms hogere fijnstofwaarden opgetekend dan in de Indiase miljoenenstad Mumbai. De cijfers komen uit het dossier van De Standaard Correspondent Ine Renson.

ClientEarth deed metingen in Brussel die veel hoger liggen dan de officiële metingen. Zij stapten met enkele burgers naar de rechter, maar is dat de enige manier om beleidsmakers tot actie te dwingen? Kunnen steden het voortouw nemen wanneer het nationale beleid het laten afweten? Zijn circulatieplannen de heilige graal? Hoe sociaal zijn maatregelen om oude dieselwagens uit de stadskernen te weren? En waar ligt onze eigen verantwoordelijkheid? 

Het bijzonder boeiende dossier over fijn stof van Ine Renson kan je hier lezen.

http://agenda.nieuwsblad.be/agenda/e/stikken-we-allemaal-in-het-fijn-stof/96e1637f-7a31-4a52-ad77-5f83239b5d85

http://www.festivalgelijkheid.be/programma/stikken-we-allemaal-in-het-fijn-stof

Locatie: 

Vooruit, Gent