“We willen ons veilig voelen”

kade rechteroever

Zondag start op het Moorkensplein in Borgerhout de vierde editie van de fietstocht Borgerhout Fietst. “We willen ons veilig voelen”, zegt initiatiefnemer Ali Kaddouri. FOTO DBW

Marokkaanse vzw Steunpunt organiseert fietstocht samen met zes Borgerhoutse scholen 

We fietsen samen met zes Borgerhoutse scholen langs enkele zwarte punten in het district: de Turnhoutsebaan, Kroonstraat, Plantin en Moretuslei”, zegt Ali Kaddouri van vzw Steunpunt. “Het veel te drukke verkeer is een gevaar voor iedereen.”
 

Vzw Steunproject, die zich ook bezighoudt met op het opzetten van ontwikkelingsprojecten in het noorden van Marokko, organiseert Borgerhout Fietst dit jaar voor een vierde keer. “Echt iedereen in Borgerhout maakt zich zorgen over het veel te drukke verkeer”, zegt Ali Kaddouri. “En het wordt elk jaar erger. Daarom proberen we vanuit onze vzw de mensen te overtuigen de auto te laten staan en meer de fiets te nemen. We merken dat velen, vooral ouders met kinderen, niet goed durven te fietsen. Er zijn geen fietspaden en de auto’s rijden veel te snel. Voor deze editie van Borgerhout Fietst werken we, behalve met het district, Samenlevingsopbouw, Boho 2140, Kras en Al Ikram, samen met zes basisscholen.”

De fietstocht van twaalf kilometer vertrekt aan het Moorkensplein en rijdt via de Turnhoutsebaan door de Kroonstraat. “Aan het kruispunt Bleekhofstraat- Kroonstraat houden we een minuut stilte ter nagedachtenis van het vijfjarig jongetje dat er einde maart verongelukte”, zegt Ali Kaddouri. “We rijden verder langs de Plantin en Moretuslei en de Singel naar het Boelaerpark om via de Herentalsebaan en de Turnhoutsebaan te eindigen aan het Krugerplein. Een druk en gevaarlijk traject, maar dat is nu eenmaal de dagelijkse realiteit van duizenden Borgerhoutse kinderen. We gaan ook affiches verspreiden om automobilisten aan te manen trager en voorzichtiger te rijden.”

Hilde Henderickx, directrice van De Zevensprong in de Helmstraat, benadrukt het belang van acties rond verkeersveiligheid. “Onze school werkt intensief rond verkeer”, zegt ze. “De kinderen fietsvaardigheid leren is één aspect, maar verder willen we onze kinderen vooral bewust maken van de gevaarlijke situaties die ze onderweg naar en van school tegenkomen.”
 

Slotfeest 

De fietstocht eindigt met een feest op het Krugerplein. “Mobiliteitsschepen Koen Kennis, die heeft beloofd te komen, willen we uitnodigen voor een gesprek”, zegt Ali Kaddouri nog. “We hebben enkele dringende vragen: waarom is een fietspad, of op zijn minst een aanduiding op de weg, op de Turnhoutsebaan onmogelijk? Hoe wil de stad het sluipverkeer in onze woonstraten aanpakken en waarom krijgen schoolomgevingen geen prioriteit?”
 

info: Borgerhout Fietst, zondag 10 mei, vertrek om 14u aan het Moorkensplein. Er is mogelijkheid om een fiets te huren. www.steunproject.be


KARIN VANHEUSDEN
Gazet van Antwerpen 09-05-2015 pag. 32

Tags: