521 rugstreeppadden verhuizen voor Oosterweel

kade rechteroever


De voorbije weken heeft Lantis, de bouwheer voor Oosterweel, 521 rugstreeppadden en nog eens duizenden larven van de haven naar de Bospolder in Ekeren verhuisd. Hun huidige woonst, een braakliggend industrieterrein van Total, wordt later gebruikt voor de Oosterweelwerken.

 

Vanaf 2020 begint op de site van Total Polymers Antwerp (TPA) de bouw van de nieuwe Scheldetunnel, met vanaf 2021 ook de aanleg van het Oosterweelknooppunt. Om die werken mogelijk te maken, staat TPA een deel van zijn terreinen af. Er werden de afgelopen tijd verschillende installaties verplaatst.

Maar er was nog een andere belangrijke hindernis. Op dat perceel komen namelijk rugstreeppadden voor. Deze diertjes zijn gemakkelijk te herkennen aan hun gele streep over de volledige lengte van de rug. De soort komt in grote delen van Europa voor, maar blijft bedreigd en is daarom beschermd.

Ideaal leefgebied

De habitat van de rugstreeppadden mag niet zomaar worden vernietigd en er vond een ingrijpende operatie plaats om ze te verhuizen naar hun nieuwe thuis, de Bospolder in Ekeren. “We kozen voor dit natuurgebied omdat de zandgrond er een ideaal leefgebied vormt voor de padden. De rugstreeppadden verkiezen een zachte ondergrond om zich in te graven en schuilplaatsen te maken”, zegt bioloog Koen Maes.

Volgens Lantis zaten er op de nieuwe plaats ook al soortgenoten van de paddengroep bij Total.

Hoe verliep de verhuizing?

“Tijdens het paarseizoen, dat van mei tot eind augustus duurt, zoeken de padden water op om er te paren en hun eitjes af te zetten. Daarom heeft het personeel van TPA twee ondiepe poelen gegraven. Eens de padden zich hier hadden verzameld, werden ze gevangen en werden hun eiersnoeren (een sliert eieren, red.) en dikkopjes opgeschept door ervaren paddenvangers”, aldus de projectcoördinator nog.

De operatie gebeurde 's nachts, met de toestemming van Agentschap voor Natuur en Bos. Ook de pers werd uit de buurt gehouden, omdat er volgens Lantis heel strikte regels waren, bijvoorbeeld over wie in de buurt van de poelen mag komen. Een van de poelen blijft overigens nog bestaan om volgend jaar eventueel overblijvende padden te verzamelen.


Christoph Meeussen

 

Gazet van Antwerpen : Stad en Rand, Kempen, Mechelen - Waas, 2019-09-10, pag. 9
https://www.gva.be/cnt/dmf20190909_04599613/521-rugstreeppadden-verhuize...

Tags: