5,41 miljoen auto's in België

kade rechteroever

Nog nooit reden er zoveel auto's rond op de Belgische wegen. Het zijn er nu 5,41 miljoen, 140.000 meer dan het record van vorig jaar. Tien jaar geleden waren er nog maar 4,74 miljoen auto's.

De stijging is te zoeken bij diesels, want het aantal benzinewagens is gedaald. ‘De winst van diesel is te wijten aan de fiscale stimulans voor dieselwagens', zegt Isaak Yperman van Transport & Mobility Leuven. ‘Niet alleen is de brandstof goedkoper, de fiscale ecopremie werkt ook in het voordeel van diesel omdat die alleen rekening houdt met de CO2-uitstoot. Nochtans is de uitstoot van dieselgassen schadelijker, omdat er meer fijn stof en stikstof in zit.'

Het aantal elektrische auto's blijft enorm laag. Er zijn er nu 162 in België, al zijn dat er wel bijna vijf keer zoveel als vorig jaar.

Er rijden ook 7,1 miljoen fietsen rond. Het overgrote deel daarvan in Vlaanderen, waar 86 procent van de gezinnen minstens één en gemiddeld 2,4 fietsen in huis heeft. Het aantal fietsen is al jaren aan het stijgen, net als in Wallonië (51 procent) en zelfs in Brussel (39 procent).

kba
de Standaard 21-09-2011
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=PR3FNKFM

Tags: