Actie aan Kaaien vraagt aandacht voor klimaatverandering

kade rechteroever

De transitiebeweging houdt op zondag 22 november een actie aan de getijdemuur van de Schelde in aanloop van de Klimaatconferentie in Parijs. “Met een mensenketting willen we aantonen dat we samen het tij kunnen keren”, klinkt het.

‘Samen het tij helpen keren’. Dat is de slogan van de symbolische actie die Transitie Kontich organiseert. Langs de Antwerpse Scheldekaaien maken ze een lange mensenketting om de aandacht te vestigen op gevolgen van de klimaatverandering. “De getijdenmuur van de Schelde heeft daarbij een grote symbolische waarde”, zegt Lieve Leemans van Transitie Kontich. “Niet iedereen kan naar Parijs om deel te nemen aan de internationale Klimaatbetoging. Dat wil niet zeggen dat het ons niet allemaal aanbelangt, vandaar de actie.”

De organisatie streeft naar tweehonderd aanwezigen en dat lijkt geen overmoedige schatting. “Hart Boven Hard heeft zich al aangesloten, net als de Climate Express”, weet Leemans. Ook de koren Frappant en Hei Pasoep zullen er zijn. “Samen zullen we ook het klimaatlied van Nic Balthasar zingen. Onder muzikale begeleiding, want de directeur van Broederlijk Delen neemt zijn trompet mee.”

Bezorgd

Het klimaatlied van Nic Balthazar is niet toevallig gekozen. “Enerzijds dekt het de lading van de boodschap die we willen uitdragen”, zegt Leemans. “Anderzijds is het door een voordracht van hem over de klimaatverandering dat we op het idee zijn gekomen om zelf actie te ondernemen. We zijn bezorgd om de toekomst van onze planeet en dat willen we ook laten zien.”

“We willen ook iedereen vragen om een duikbril en snorkel mee te brengen”, gaat Leemans verder. “Dat geeft de actie nog een sterkere boodschap mee. We hopen veel mensen te mogen verwachten, al is dat niet het voornaamste. De symbolische waarde ervan is veel belangrijker.”

22 november, van 15 tot 17u op het Steenplein. kontich@transitie.be

 

http://www.gva.be/cnt/dmf20151109_01961521/actie-aan-kaaien-vraagt-aandacht-voor-klimaatverandering

Tags: