Actiegroep stRaten-generaal klaagt Vlaamse regering aan bij Europese Commissie

kade rechteroever

BEVEREN - In een poging om de bouw van de gevangenis in Beveren toch nog te verhinderen en op die manier het Meccanoalternatief voor de Oosterweelverbinding te te vrijwaren, heeft stRaten-generaal woensdagochtend een klacht tegen de Vlaamse regering ingediend bij de Europese Commissie. Dat meldt de actiegroep zelf.

Volgens stRaten-generaal kan het niet dat Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) een milieuvergunning goedkeurde voor de gevangenis terwijl haar eigen dienst MER (milieueffectrapportage) het Meccanotracé, dat door de bouw van de gevangenis onmogelijk wordt, als alternatief heeft naar voren geschoven voor de Oosterweelverbinding.

Als reactie tegen die 'hypocriete beleidsvoering' nam stRaten-generaal in maart al contact op met het directoraat-generaal Milieu van de Europese Commissie. Op basis daarvan en na overleg met verschillende juristen besliste de actiegroep uiteindelijk een officiële klacht in te dienen.

 

In die klacht zou verwezen worden naar schendingen van het EU-gemeenschapsrecht. Omdat een gevangenis door Europa wordt beschouwd als een stadsontwikkelingsproject, zou de Vlaamse regering ook voor dat project een MER-rapport moeten laten maken, als bijlage bij de aanvragen voor een milieuvergunning en stedelijke bouwvergunning. Om die reden is stRaten-generaal ervan overtuigd dat die vergunningen nooit verleend hadden mogen worden.

Het achterliggende motief voor de klacht is minder technisch. De nieuwe gevangenis, waarvan de bouw intussen gestart is, komt pal op het Meccanotracé. Op die manier wordt dat uiteraard onmogelijk te realiseren.

Bron: Belga
rmt
Het Nieuwsblad 30-05-2012
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120530_104
 

Tags: