Actiegroep zet luchthaven te koop

kade rechteroever

Volgens actiegroep Parkhaven is er geen nood aan meerdere regionale luchthavens: “Antwerpen kan deze gronden veel nuttiger gebruiken zoals voor een stadsrandpark.” FOTO JORIS HERREGODS

 

Parkhaven verzamelt ideeën van buurtbewoners voor alternatieve invulling van het terrein 

 

Als reactie op de luchthavenuitbreiding vroeg actiegroep Parkhaven buurtbewoners naar hun ideale invulling voor het terrein. Vooral groen en duurzaam wonen staan hoog op het verlanglijstje.

 

 De luchthaven van Deurne staat te koop. Tenminste, als het van de actiegroep Parkhaven afhangt. De actievoerders organiseerden afgelopen weekend een ludieke verkoop van het vliegveld. Buurtbewoners gaven hun ideale invulling van de terreinen.
 

Een groot stadsrandpark staat bovenaan het verlanglijstje. Aan de kant van de bestaande bebouwing op de terreinen krijgt het idee van een ecologische en sociale woonwijk veel aanhang. De bewoners van de toekomstige wijk kunnen idealiter ook genieten van verse en lokale groenten van een biologische stadsboerderij. En er moet ruimte zijn voor samentuinen.

 

KMO-zone en crèche 
 

Andere ideeën die naar boven komen zijn een KMO-zone met innovatieve start-ups met oog voor duurzaamheid. En ook de mogelijkheden van publieke voorzieningen als een crèche, school, rusthuis en sportvoorzieningen liggen op tafel.
 

Sommige buurtbewoners scharen zich achter het idee om hetzelfde te doen als de voormalige Tempelhofluchthaven in Berlijn: een vrije, publieke ruimte waar stadsbewoners zelf initiatieven kunnen opzetten of er gewoon komen fietsen, skaten of tuinieren.

 

Geluidsoverlast 


Het is de tweede actie van de informele actiegroep Parkhaven, die zich inzet voor een andere invulling van de Antwerpse luchthaven, geruggensteund door Vatuv, die al jaren strijd tegen de uitbreiding van de luchthaven.
 

“Antwerpen kan de gronden van de luchthaven veel nuttiger gebruiken, want een klein land als België heeft geen nood aan meerdere regionale luchthavens”, aldus woordvoerster Stien Boeye. “Daarbij bedreigt ze het milieu en de woonkwaliteit van de omgeving. Met geluidsoverlast als meest aantoonbaar probleem, maar het gevolg van de kerosine en CO2-uitstoot zijn evengoed nefast op langere termijn.”

 

Sociale media 


“De ruimte die vrijkomt na de sluiting van de Antwerpse luchthaven is gigantisch. In een drukke stad, waar gronden en groen schaars zijn, is dit een ongeziene opportuniteit. Het werkgelegenheidsverlies bij de sluiting van de luchthaven kan ruimschoots worden gecompenseerd door de vele mogelijkheden op de vrijgekomen gronden”, aldus Boeye.

Met deze ludieke actie hoopt Parkhaven de eerste stap naar een nieuwe bestemming te hebben gezet. “Er kwamen veel mooie ideeën bovendrijven. Die willen we nu via onder meer sociale media bekendmaken bij het grote publiek om het draagvlak uit te breiden.”

 

GERALDINE DEWART
Gazet van Antwerpen 24-11-2015 pag. 13

Tags: