Actiegroepen vragen dat bouw gevangenis onmiddellijk stopt

kade rechteroever

BEVEREN-WAAS - stRaten-generaal en Ademloos vragen om de bouw van de gevangenis in Melsele onmiddellijk stop te zetten. De actiegroepen kregen van de Vlaamse ombudsman gelijk in het Meccanodossier.

 

Vorig jaar in juni dienden stRaten-generaal en Ademloos een klacht in bij de Vlaamse ombudsdienst omdat de actiegroepen het studiewerk van de Vlaamse regering rond het Meccanotracé niet konden inkijken.

‘Het Meccanotracé is wel degelijk onderzocht en bood geen afdoende oplossing', had Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit (CD&V), meermaals naar buiten gebracht.

En dus vroegen de actiegroepen het studiewerk op via de wet op de openbaarheid van bestuur.

‘We moeten vasstellen dat de studie die het Meccanoplan vergelijkt met het Masterplan2020 niet bestaat', klonk het antwoord van de Beroepscommissie inzake Openbaarheid van Bestuur.

De actiegroepen pikten de misleidende communicatie niet van Crevits en dienden een klacht in bij de ombudsman. In zijn rapport geeft die de actiegroepen nu gelijk. En er is meer.

De ombudsman schrijft ook dat het Vlaams verkeerscentrum (VVC) vandaag erkent dat het mogelijk is om het Meccanotracé te toetsen volgens zijn eigen randvoorwaarden. De afgelopen twee jaar lang hielden het VVC en de Vlaamse regering vol dat dit niet kon.

Verzoekschrift

Op basis van de conclusie van de ombudsman hebben de actiegroepen dinsdag bij het hof van beroep in Gent een verzoekschrift ingediend voor de onmiddellijke stopzetting van de bouw van de gevangenis in Beveren.

De Vlaamse overheid heeft deze pal op het Meccanotracé gepland.

(vjb)
Het Nieuwsblad 13-04-2012
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=I63OMNRT

Tags: