Ademloos overhandigt 14.000 bezwaarschriften

kade rechteroever

"Er is wel draagvlak voor BAM-tracé"

 

Volgens burgemeester Bart De Wever is er in Antwerpen wel een draagvlak voor de aanleg van het BAM-tracé. Hij trekt deze conclusie uit een enquête bij ruim 1.100 inwoners.

burgemeester De Wever voelt zich gesteund na enquête

"De cijfers geven geen aanleiding tot euforie, maar ze zijn toch beter dan we hadden verwacht, gezien de vrij negatieve beeldvorming rond het BAM-tracé door actiegroepen en bepaalde partijen", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Op de vragen 'Is het BAM-tracé goed voor Vlaanderen?' en "Is het BAM-tracé goed voor de Antwerpenaar?' antwoorden meer mensen positief dan negatief, ook in de wijken dicht bij het tracé. Er is blijkbaar wel degelijk een grote, weliswaar stille, groep Antwerpenaars die in het BAM-tracé een structurele oplossing zien voor de files. Dat bevestigt het standpunt dat dit stadsbestuur al vanaf dag één inneemt: de schop moet in de grond."

 

Leefbaarheid

"Bij de vragen 'Is het BAM-tracé goed voor mijn buurt?' en 'Is het BAM-tracé goed voor mij persoonlijk?' kantelt dat beeld", zegt De Wever. "Alleen in de wijken dicht bij het tracé zijn meer uitgesproken tegen- dan voorstanders. Nochtans brengt het BAM-tracé ook voor wijken dicht bij de Ring verbeteringen qua leefbaarheid met zich mee, alleen is er nog heel wat werk voor de boeg om mensen daar ook van te overtuigen. Het spreekt bovendien voor zich dat de stad in het verdere verloop van de procedures steeds zal blijven aandringen op maatregelen die de leefbaarheid verbeteren, in het bijzonder in de wijken naast de Ring."

"Het grote aantal respondenten dat 'positief noch negatief' antwoordt of dit dossier 'niet kan beoordelen', toont aan dat we qua communicatie en informatie nog zeer veel werk hebben. We zullen een oplossing moeten vinden die de belangen van buurtbewoners, bedrijven, pendelaars, stedelingen en randbewoners met elkaar verzoent."

 


stRaten-generaal: "Meccano kan mensen wel verzoenen"

 

"Deze enquête toont aan dat de inwoners van Antwerpen enorm verdeeld zijn", zegt Manu Claeys van stRaten-generaal. "Het stadsbestuur rekent zich rijk, maar als je de enquête goed bekijkt, blijkt dat een groot aantal mensen zich eigenlijk niet voluit voor het BAM-tracé hebben uitgesproken."

"De burgemeester zegt dat het BAM-tracé ook voor wijken dicht bij de Ring zorgt voor verbeteringen qua leefbaarheid. Dat is niet waar. Wel voor de wijken rond de zuidelijke Ring, maar het wordt veel slechter voor de mensen in de buurt van het Sportpaleis en in Borgerhout en Merksem."

"Als het stadsbestuur zoekt naar een oplossing die iedereen verzoent, moet het voor het Meccanotracé kiezen." (FM)

 


Groen en sp.a kiezen voor Ringland

 

De stedelijke oppositiepartijen zien wel een probleem. "Bij mensen die in de buurt van het tracé wonen, daalt de appreciatie", zegt Freya Piryns, fractieleider voor Groen. "Als De Wever een oplossing wil om alle partijen te verzoenen, moet hij voor het Ringland-project kiezen."

Ook Yasmine Kherbache, fractieleider voor de sp.a kiest voor Ringland. "Het is onstellend dat je voor een project van enkele miljarden geen meerderheid kan vinden. Ringland kan, met nog geen duizendste van het budget van de BAM, wel een draagvlak creëeren." (FM)

 


Ademloos overhandigt 14.000 bezwaarschriften

Wim Van Hees (centraal) en enkele sympathisanten geven de bezwaarschriften af in het districtshuis. - Foto Klaas De Scheirder
Wim Van Hees (centraal) en enkele sympathisanten geven de bezwaarschriften af in het districtshuis. - Foto Klaas De Scheirder

Actiegroep Ademloos heeft donderdag bijna 14.000 bezwaarschriften neergelegd tegen het BAM-tracé. Ook in 2009 dienden Ademloos en Straten-generaal al bezwaarschriften in tegen de toenmalige plannen van de BAM. Bij de inspraakronde voor het vorige GRUP waren er 700 bezwaarschriften. "De steun die we nu krijgen, is veel groter", zegt Wim Van Hees. "Het is afwachten wat er nu met onze bezwaren zal gebeuren. De kwaliteit van een democratie valt volgens mij af te lezen aan de hand van hoe politici omgaan met inspraak. Wat dat betreft is de situatie in ons land weinig rooskleurig."

Ook het districtsbestuur van Borgerhout en de Antwerpse afdeling van Groen hebben op de valreep nog een bezwaarschrift ingediend. "Wij vragen de regering de plannen niet goed te keuren en de leefbaarheid in de omliggende, dichtbevolkte wijken van de Ring als uitgangspunt te nemen", klinkt het in Borgerhout. "Voor ons blijf het BAM-tracé een fout project", zegt Groen. "Het staat een volledige overkapping van de Ring in de weg."

(FM)
Het Laatste Nieuws 16-08-2014
http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-antwerpen/-er-is-wel-draagvlak-voor-bam-trace-a1993703/

Tags: