Afbakeningsplan Antwerpse haven naar de prullenmand

kade rechteroever

Het afbakeningsplan voor de Antwerpse haven wordt mogelijk helemaal geschrapt. Dat is het gevolg van een advies van de auditeur bij de Raad van State. De gevolgen kunnen verregaand zijn, onder andere voor de creatie van natuurgebieden in en rond het havengebied.

Met verbijstering hoorden de advocaten van het Antwerpse Havenbedrijf en van het Vlaams Gewest vrijdagochtend hoe auditeur Wouter De Cock expliciet onderstreepte hoe zijn advies aan de Raad van State moet worden gelezen: niet langer alleen het gebied rond het Scheldedorpje Doel moet als onderdeel van het Afbakenings-GRUP worden vernietigd. Neen, heel het ‘ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening zeehavengebied Antwerpen’ moet naar de prullenmand.

Afwachten

Zowel bij het Vlaams Gewest als bij het Havenbedrijf verkoos men vrijdag niet te reageren. Als de auditeur wordt gevolgd, kan dit zeer verregaande gevolgen hebben. Nu gaat het immers niet meer alleen over de omstreden onteigeningen in en rond Doel. Voor het eerst wordt nu ook de onteigening van tal van gebieden ten noorden van Antwerpen op de helling gezet. “Ook het Opstalgebied bij Berendrecht kan hierdoor een heikel punt worden”, klinkt het bij een overheidsbron.

Tags: