Ademen onze kinderen gezonde lucht in op school?

kade rechteroever

Slechte luchtkwaliteit schaadt de gezondheid van onze kinderen. Om dat aan te kaarten en verder te onderzoeken organiseert Greenpeace van half november tot half december 2017 een grootschalige meting van de luchtkwaliteit op 250 scholen over heel België. Zo’n grootschalige meting in scholen gebeurde nooit eerder in ons land: dit wordt een primeur!

We nodigen basisscholen in het hele land uit om zich in te schrijven en onder onze begeleiding mee te meten op hun school.

Ben je leerkracht, directeur, (groot) ouder met kinderen op een basisschool, en wil je mee helpen de luchtkwaliteit op je school te meten, schrijf je dan in en wij begeleiden je tijdens de verschillende fasen van dit project.

 

Mijn lucht mijn school

Stap 1. Inschrijven

Je hebt tot 2 oktober om je in te schrijven en het akkoord van de directeur te verkrijgen.

Stap 2: Geldinzameling

Na selectie van de scholen vragen we € 100 in te zamelen om een deel van de kosten te dekken.

Stap 3: Schoolmetingen

Vanaf 14 november tot 12 december gebeurt de meting in de school. In het voorjaar 2018 worden de resultaten bekend gemaakt.

 

Waarom

Ons land heeft geen al te beste reputatie als het op schone lucht aankomt. Onze kinderen zijn daar het eerste slachtoffer van, want zij zijn extra kwetsbaar voor luchtvervuiling. Studies tonen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, astma, kanker en concentratieproblemen op school door het inademen van vervuilde lucht. De uitlaatgassen van ons verkeer en in het bijzonder de vele dieselauto's op onze wegen zijn de voornaamste oorzaak van die slechte luchtkwaliteit en met name een hoge concentratie stikstofdioxide (NO2) in onze lucht. Aan de hand van metingen in scholen willen we dit probleem en ook oplossingen onder de aandacht brengen van scholen, ouders en politici.

 

Hoe?

Wil je graag deelnemen? 

  • Schrijf je in via onderstaand formulier.
  • Vraag toestemming aan de directie van de school om mee te doen aan deze unieke meting. 
  • Als je inschrijving definitief bevestigd is vragen we jou en jouw school 100 euro in te zamelen om bij te dragen in de kosten voor het materiaal. Greenpeace biedt hiervoor een online platform aan waarmee je de fondsen kan inzamelen, helpt je met tips & trics en roept zijn achterban op om de scholen mee te steunen.
  • De meting zelf gebeurt gelijktijdig in alle scholen : van 14 november tot 12 december 2017. Wij regelen de logistiek en sturen jou een pakket toe met alle benodigdheden. Het meten kan heel eenvoudig door middel van NO2-testbuisjes die gedurende 1 maand op 3 plaatsen in en aan de school worden opgehangen. Het enige wat je moet doen is op 14 november de testbuisjes ophangen en ze op 12 december terug verwijderen en aan ons terugsturen. 
  • Tijdens het project houden we contact via e-mail. We zullen je vragen hoe het loopt en nog enkele andere vragen stellen over jouw school en de omgeving.
  • Verder ontvang je van ons ook nog een lessenpakket over luchtkwaliteit dat  je in jouw school kan gebruiken en een toolkit met handige tips die een school zelf kan toepassen om de luchtkwaliteit op school te verbeteren.

Heb je nog vragen over dit project: contacteer ons mijnluchtmijnschool@greenpeace.be

 

Partners

 


 

 

 

Greenpeace, 2017-09-11

http://www.mijnluchtmijnschool.be/

Tags: