ARCHITECT MANUEL DE SOLA-MORALES ONVERWACHT OVERLEDEN

kade rechteroever

DE MAN DIE ANTWERPEN EEN NIEUW GEZICHT GAF

Hij was geen Antwerpenaar, niet eens een Belg. Maar op het Antwerpse stadhuis sloeg het nieuws gisteren wél in als een bom: het overlijden van de Spaanse architect Manuel de Sola-Morales. Het is hij, die twintig jaar geleden bepaalde hoe het Eilandje er vandaag uitziet. En ook hij, die met de nieuwe De Keyserlei en het Operaplein het Antwerpen van morgen mee vorm zal geven. Manuel de Sola-Morales werd 73 jaar.

Voor de ene een briljant architect, voor de andere een visionair. Hoe anders verklaar je wat Manuel de Sola-Morales in 1990 deed, toen hij een ideeënwedstrijd van de stad won over de toekomstige ontwikkeling het Eilandje, toen nog een dor en verlaten stadsdeel dat net de laatste havenactiviteiten had zien vertrekken. «Zet er een belangrijk gebouw met een openbare functie, bouw er een paar hoge torens en zorg datje de wijk verbindt met het stadscentrum», zei hij. Alleen: de plannen belandden in de kast, er was geen geld voor, en concreter dan een bundel papier werden de plannen van de Spanjaard niet. Op zijn grote gelijk moest Manuel de Sola-Morales meer dan tien jaar wachten. Kijk naar het Eilandje vandaag, en het is exact hoe de Catalaan het twintig jaar geleden al bedacht.

Vliegtuig

«Manuel de Sola-Morales had een onwaarschijnlijk goed zicht op waar we naartoe moeten met deze stad», zegt schepen voor Openbare werken Guy Lauwers. «Ik heb me daar altijd over verbaasd. Je moet dat toch maar kunnen, als Spanjaard: uit het vliegtuig stappen, voet zetten op Antwerpse bodem en metéén die voeling hebben. De Sola-Morales had dat als geen ander. Hij had ook iets met Antwerpen. Hij voelde een immens grote liefde voor deze stad.»

Liefde
Hoe groot die liefde voor Antwerpen was, blijkt uit het feit dat hij de dag voor zijn onverwachte overlijden nog werkte aan Antwerpse dossiers. «We zijn erg hard geschrokken», zegt Guy Lauwers. «We verliezen een ontzettend groot man.» Dat laatste vindt ook Antwerps burgemeester Patrick Janssens. «Manuel was niet alleen een groot stedenbouwkundige, maar ook een oude wijze man waarmee het inspirerend werken was. Hij laat op veel plaatsen - ook in Antwerpen- sporen na.»

 

De laatste tijd was Manuel de Sola-Morales meer dan ooit in Antwerpen. Hij kon er eindelijk de vruchten gaan plukken van twee projecten waar hij jarenlang achter de schermen aan had gewerkt: de realisatie van de nieuwe De Keyserlei (met de omstreden kap van de lindenbomen), en de heraanleg van de Rooseveltplaats en het Operaplein. Met beide projecten zou hij Antwerpen hertekenen.

Gedrang
Het overlijden van Manuel de Sola-Morales brengt geen van beide projecten in gedrang, want de architect heeft in Spanje een heel team achter zich staan Toch zal zijn inbreng gemist worden, voor een heleboel last minute beslissingen. Zoals: materiaalkeuzes. «Hij kon daar heel uitgesproken, heel schokkende meningen over hebben soms», zegt stadsbouwmeester Kristiaan Borret. «We gaan zijn input missen. Maar we houden hem zeker in ere »

SABINE VERMEIREN

Het Nieuwsblad 29-02-2012 pag. 17

 


Architect De Sola-Morales overleden

De architect die de plannen tekende voor de heraanleg van de Antwerpse De Keyserlei, het Operaplein en de Leien is overleden. De Spaanse architect Manuel De Sola-Morales werd 71. De Antwerpse stadsbouwmeester zegt de renovatie van het Operaplein hoe dan ook verder te zullen zetten naar zijn visie.

ATV 28-02-2012
http://www.atv.be/item/architect-de-sola-morales-overleden
 

Tags: