Buurtcomité Charlottalei komt met alternatief heraanlegplan

kade rechteroever

Antwerpen 2018 - De rechtszaak rond de bomen van de Charlottalei wordt vandaag behandeld. Het buurtcomité doopte ze de ‘Luchtzaak’, zette een fonds op poten om die te bekostigen en liet een architect een alternatief heraanlegplan uittekenen met behoud van de bomen.

 

“Om nog jaren te kunnen genieten van de natuurlijke fijnstoffiltering en vele andere positieve eigenschappen van deze bomen, dagen we de stad Antwerpen voor de rechter”, opent de kersverse website www.luchtzaak.be, die voor deze kwestie het leven werd ingeroepen. “Het is helaas de enige optie op dit moment. De stad Antwerpen heeft nooit gekeken naar de positieve milieueffecten van deze 54 volwassen kastanjes, ook al hebben we recht op dit soort informatie en onderzoek.” Omdat het buurtcomité vreest voor een negatief effect op de luchtkwaliteit door de bomenkap, gaven ze die de geuzennaam de ‘Luchtzaak’ mee.

Vandaag wordt de zaak bepleit. Voorlopig blijven de bomen dankzij een kapverbod van de rechter tot 18 september zeker staan. De uitspraak in de zaak volgt waarschijnlijk donderdag of volgende week dinsdag en kan daar verandering in brengen. Als de rechter oordeelt dat het buurtcomité geen zaak heeft in de kwestie, kan de aannemer de kap nog voor 18 september beginnen.

Donaties

Enkele leden van het buurtcomité stelden zich burgerlijke partij in de zaak en betalen dus in hun naam de gerechtelijke kosten, maar dat kunnen ze financieel niet alleen bolwerken. Daarom is een rekening geopend waarop mensen met engagement voor de kwestie hun bijdrage kunnen storten. “We hadden al een potje voor we aan de hele juridische procedure met het kort geding begonnen”, vertelt Kristien Dirkx van het buurtcomité.

“Maar nu het blijft aanslepen, lopen de kosten ook op. Gelukkig hebben we al heel wat steun, iedereen doet wat die kan. We hebben donaties van 10 tot 500 euro gekregen. En die komen uit heel diverse hoeken. Ook de Joodse gemeenschap doet bijvoorbeeld haar duit in het zakje. De rekening blijft behouden. Stel dat we ooit te veel geld ophalen, dan gaat dat naar een andere soortgelijke rechtszaak of bijvoorbeeld naar luchtonderzoek van de UA. In ieder geval iets in hetzelfde thema. Maar zover is het momenteel zeker nog niet.”

Fietstraten

Ook op de Luchtzaak-website biedt architect Marc Schepens een alternatief uitgetekend plan voor de werken aan de Charlottalei waarbij de bomen niet in een keer weg moeten, maar gefaseerd, volgens de tijd dat ze afsterven. Maar dat moment zou zo lang mogelijk uitgesteld worden door de aarde rond de bomen losser te maken en de juiste voeding toe te voegen, maar vooral door de kastanjes meer wortelruimte te laten. “In het plan van de stad zijn de voorsorteerstroken om rechts af te slaan in beide richtingen te lang”, zegt architect Marc Schepens. “In mijn plan zijn ze korter, maar de verkeersdebieten blijven hetzelfde.”

Een tweede grote pijler in het plan van Schepens is de afbraak van de huidige fietspaden langs beide kanten, die nu vlak onder de bomen en dus pal op de wortels liggen. De ventwegen, de zijwegen naast de grote baan, worden dan omgevormd tot ‘fietsstraten’. Geasfalteerde wegen met een breedte van vier meter waarop zowel fietsers in twee richtingen als lokaal autoverkeer door kan. Volgens de wegcode is er in een fietsstraat een snelheidsbeperking van 30 km per uur en mag een auto geen fietser inhalen.

Extra districtsraad

Ondertussen komt er een extra districtsraad om de problematiek verder uit te spitten op politiek vlak. Oppositiepartijen PVDA, sp.a en CD&V zagen hun originele vraag afgekeurd omdat de aanvraag onvoldoende handtekeningen van districtsraadsleden bevatte. Maar ondertussen slaagden ze daar wel in. De districtsraad vindt plaats op 11 september om 19u. Het is nog de vraag in welke mate dat iets zal kunnen veranderen aan de feiten.

 

Gazet Van Antwerpen, 2017-09-05

http://www.gva.be/cnt/dmf20170905_03054141/buurtcomite-charlottalei-komt...

Tags: