Er hangt gelatenheid in de lucht

kade rechteroever

De Craeybeckxtunnel spuugt tijdens de spitsuren stikstofdioxide (NO2) uit dat het een lieve lust is. Dat staat in schril contrast met het bijna idyllische beeld op het groene dak van de tunnel.

Metingen van Greenpeace bevestigden deze week eerdere onderzoeken: de mondingen van de Craeybeckxtunnel zijn giftige plekken. En dat met woonwijken en het Nachtegalenpark vlakbij.

Buurtbewoner Rudy (57) wandelt met zijn hond over het groene dak van de tunnel, op zoek naar mossen die hij in zijn tuin kan gebruiken. Nog geen honderd meter verder scheidt een hek het grasveld van de tunnelmond.

“Dat al die uitlaatgassen slecht zijn voor onze gezondheid, kan nog moeilijk ontkend worden. Maar of het hier slechter is dan elders in de stad betwijfel ik. Als ik met mijn vrouw op vakantie ga naar Spanje, valt het me altijd op hoeveel zuiverder de lucht daar is aan de kust. En terug in Antwerpen ruik ik de stank...”

“Snel overkappen”

Het is woensdagvoormiddag en druk bovenop de Craeybeckxtunnel. Het aantal joggers en fietsers is niet te tellen. Petra (41) woont in de buurt en gaat met de fiets haar kinderen ophalen. Die zitten in een schooltje in het hart van het park.

De vrouw zucht. “Dan denk je dat je kinderen goed zitten en de nodige frisse lucht krijgen. Niet dus. De metingen van Greenpeace in deze buurt zijn weinig rooskleurig, maar het probleem is veel groter dan alleen de Craeybeckxtunnel. Zolang er geen structurele oplossing komt voor de Ring, zal er weinig veranderen. Hoe sneller ze overkappen, hoe liever ik het heb. Als het niet voor mij is, dan wel voor de volgende generaties.”

Wat dat betreft is Petra optimistisch. “Er is al een lange weg afgelegd, en ik merk dat er nu een draagvlak is om echte maatregelen te nemen. Niet alleen bij buurtbewoners, maar ook bij politici.”

Zonder het zelf te weten, zijn de meeste mensen die in de omgeving van de Craeybeckxtunnel wonen het met elkaar eens. “Het is hier niet gezond, maar in het dagelijkse leven merken we daar weinig van. Dus gaat iedereen door met zijn leven”, zegt Rudy.

De man, die vroeger in de bouw werkte, gelooft ook niet dat de overkapping van de Ring alleen zal volstaan. “Wat veel mensen niet weten, is dat de schepen die dagelijks de haven in- en uitvaren minstens evenveel schadelijke stoffen uitstoten.”

Blijven joggen

Even verderop, aan de dichtbebouwde Floraliënlaan, komt Philip (48) voorbijgelopen. Zijn voorhoofd is bezweet. Logisch voor een jogger. “Ik werk aan de overkant van de Singel en ga iedere dag tijdens de pauze joggen. Ik merk niet dat het hier ongezond is, maar ik weet het natuurlijk wel. Ach, ook het pad lang de Ring ligt op mijn traject, ik kan me niet voorstellen dat het daar beter is. Ik heb daar een filosofie over: het is beter om te joggen in ongezonde lucht dan niet te joggen.”

Patrick Van de Perre

 

Gazet van Antwerpen, 2017-09-14, pag. 8

Tags: