Houtverbranding maakt meer fijn stof dan dieselwagens

kade rechteroever

Houtverbranding op het platteland veroorzaakt in de winter iets meer fijn stof dan de primaire uitlaat van dieselwagens. Dat blijkt uit een eerste onderzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op het effect van houtverbranding.

De studie toont aan dat houtverbranding op jaarbasis goed is voor bijna 2 microgram per kubieke meter, of 7 procent van het totaal aantal fijn stof. "Tijdens de winter en op het platteland is de bijdrage gemiddeld net iets groter dan de primaire uitstoot van het wegverkeer", aldus Bart Van Besien van de VMM. "Bij wegverkeer is er echter ook een secundaire emissie, zoals het opwaaien van straatstof en de vorming van nitraatdeeltjes. Primaire en secundaire uitstoot samengerekend komt wel op een hogere waarde dan die van houtverbranding alleen."

De VMM merkt op dat in de stad de situatie omgekeerd is, allicht omdat er minder hout wordt gestookt en het wegverkeer intensiever is. "Daarnaast zijn er wellicht ook verschillen in de manier waarop hout verbrand wordt. Hoe efficiënter of vollediger de verbranding, hoe ecologischer."

De bijdrage van houtverbranding aan de concentraties fijn stof is ook sterk seizoensgebonden. "Gemiddeld zijn de concentraties zes keer hoger in de wintermaanden dan in de zomermaanden. Omdat de meeste overschrijdingen van de fijn stofdaggrens zich voordoen in de wintermaanden, speelt houtverbranding een vrij belangrijke rol."
(belga/adb)
Het Laatste Nieuws 06-12-2011

 

Veel fijn stof door houtkachels en open haarden

Het kan zo gezellig zijn, een lekker snorrende houtkachel, een flakkerend haardvuur, de openbare kerstboomverbranding, een vuurkorf, een kampvuur...jaja, maar minder leuk voor het milieu allemaal. Hout is een pré-fossiele brandstof en verspreidt dus fijn stof, en nog niet weinig. Jeroen Gillabel van Bond Beter Leefmilieu.

 

Luister hier
Radio 1 07-12-2011
http://www.radio1.be/programmas/vandaag/veel-fijn-stof-door-houtkachels-en-open-haarden

 

Tags: