KAART. Craeybeckxtunnel de zwartste plek? Zo ongezond is de rest van Antwerpen

kade rechteroever

Antwerpen - De Craeybeckxtunnel, waar dagelijks duizenden auto’s passeren, is hét te mijden punt als het gaat om de uitstoot van NO2 ofwel stikstofdioxide, blijkt uit een meting van Greenpeace. Maar in Antwerpen zijn er heel wat plaatsen waar de Europese norm voor stikstofdioxide ver overschreden wordt. Een overzicht.
 

De Stad Antwerpen stelt op haar website data beschikbaar van het percentage inwoners per wijk dat wordt blootgesteld aan stikstofdioxide (NO2) boven de Europese norm van 40 microgram.

In Luchtbal en Oud-Berchem gaat het om 100% van de inwoners. En in een derde van de wijken om meer dan de helft van de inwoners.

Klik op onderstaande kaart een gemeente aan voor meer informatie over jouw wijk:  via  http://www.gva.be/cnt/dmf20170913_03069884/kaart-craeybeckx-de-zwartste-...

 

Vlaamse Milieumaatschappij

Op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij kan je de actuele luchtkwaliteitsgegevens en jaargemiddelden in jouw buurt raadplegen. De kaarten tonen jou de berekende luchtkwaliteit op basis van de vaste meetstations.

Zoom in naar uw straat op onderstaande kaart van de VMM en klik ‘stikstofdioxide’ aan in het menu rechtsboven:  via  http://www.gva.be/cnt/dmf20170913_03069884/kaart-craeybeckx-de-zwartste-...

 

CurieuzeNeuzen

In mei 2016 werd in meer dan de helft van de Antwerpse straten het gehalte stikstofdioxide (NO2) gemeten voor het luchtkwaliteitsonderzoek CurieuzeNeuzen. In totaal waren er meer dan tweeduizend meetstations.

Het maandgemiddelde van 38 microgram per kubieke meter flirtte toen met de bovengrens van 40 microgram die de Wereldgezondheidsorganisatie als absolute norm hanteert. Op 45 procent van de meetpunten werd de gezondheidsnorm voor stikstofdioxide overschreden.

Wie buiten de Ring woont scoorde beter dan inwoners van het centrum. Al zijn er ook uitzonderingen: wie in de buurt van de zoo of het stadspark woont, groene zones die verkeersvrij zijn, kan ook een groene score halen qua luchtkwaliteit.

Bekijk hieronder de kaart met alle resultaten van het CurieuzeNeuzen-onderzoek (zoom in naar jouw straat):  via  http://www.gva.be/cnt/dmf20170913_03069884/kaart-craeybeckx-de-zwartste-...

 

LEES OOK:

“De lucht in een auto is gevaarlijk”: dit zijn de gevolgen van stikstofdioxide

‘Schokkende’ meting Antwerpse luchtvervuiling: Craeybeckxtunnel absoluut te mijden

 

Gazet van Antwerpen, 2017-09-13

http://www.gva.be/cnt/dmf20170913_03069884/kaart-craeybeckx-de-zwartste-...

Tags: