Nieuw bos in Antwerpen in 1 nacht geplant

kade rechteroever

Actievoerders hebben afgelopen nacht 1.000 bomen geplant op een braakliggend terrein vlakbij het Mexico-eiland in Antwerpen-stad. De milieuactivisten roepen op om overal in Vlaanderen nieuwe bossen aan te planten.

http://www.deredactie.be/permalink/1.901793

Actievoerders hebben afgelopen nacht 1.000 bomen geplant op een braakliggend terrein vlak bij het Mexico-eiland in Antwerpen-stad. De milieuactivisten roepen op om overal in Vlaanderen nieuwe bossen aan te planten. De stad Antwerpen gaat met de boomplanters samenzitten.

Het nieuwe bos verscheen vanochtend in Antwerpen-stad en werd geplant door zes jongeren en een groep sympathisanten. Met de actie willen de jonge boomplanters hun eigen ecologische voetafdruk verkleinen. "We wilden onze eigen uitstoot compenseren en aankaarten dat er te veel bossen sneuvelen", zo zegt Marlies Van Wielendaele, een van de initiatiefneemsters.

De stad Antwerpen reageert positief op het iniatief. De stadsdiensten gaan ter plaatse om te bekijken om wat voor bomen het gaat en de stad gaat intussen ook na wat de toekomstplannen zijn voor het terrein en de omgeving waar het bos is aangeplant. De stad zal ook conctact opnemen met de actievoerders. "We zitten snel samen om een toekomst voor de bomen uit te stippelen", luidt het.

Het nieuwe bos werd "Mexicobos" gedoopt, omdat het in de nabijheid van het Mexico-eiland ligt in de haven en omdat de volgende klimaattop in het Mexicaanse Cancun plaatsvindt. Op een pamflet dat naast het bos bevestigd is, roepen de activisten op om hun voorbeeld te volgen en overal in Vlaanderen nieuwe bossen aan te planten.

"Gaat slecht met het bos in Vlaanderen"
De Vereniging voor Bos in Vlaanderen staat volledig achter de actie. Ze ondersteunden de jongeren met advies en materiaal. Volgens de milieuorganisatie doet de overheid te weinig om de Vlaamse bossen te beschermen. "Het gaat heel slecht met het bos in Vlaanderen en onze beleidsmakers hebben daarvoor veel te weinig aandacht", zegt directeur Bert De Somviele.

"Er is aan deze actie niets verkeerd. Het perceel waarop de bomen zijn geplant, ligt al jaren braak en de jongeren wilden zo het thema onder de aandacht brengen", zegt De Somviele over het nieuwe bos.

"Steun elk reglementair initiatief"
"Elk reglementair en overlegd initiatief om tot meer bos in Vlaanderen te komen, kan op mijn steun rekenen", zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). De jonge actievoerders hadden voor hun "Mexicobos" vooraf geen overleg gepleegd met de stad, die eigenaar is van de grond.

Volgens haar doet de Vlaamse regering wel inspanningen om te zorgen voor meer groen. "Zoals ik heb gezegd naar aanleiding van de Week van het Bos, blijf ik streven naar bosuitbreiding", aldus Schauvliege. "De klemtoon ligt op stadsrandbossen en de versterking van lokale bosuitbreidingsinitiatieven. En daarnaast wil ik in 2011 een vervolg breien aan de succesrijke 1 miljoen bomen-campagne."
VRT Nieuws 09-11-2010
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/antwerpen/101109_bosAntwerpen

 

Kale vlakte op Antwerpse Eilandje omgetoverd in 'Mexicobos'

Actievoerders van 'Yes we can' hebben maandagnacht op het Antwerpse Eilandje een bos geplant met duizend boompjes. Het bos werd het 'Mexicobos' gedoopt. De jongeren vinden dat er te veel bossen sneuvelen.
In de Madrasstraat, op een braakliggend terrein dat volgens de boomplanters eigendom is van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, hebben een vijftigtal jongeren duizend berken, eiken en kastanjes geplant van 1 tot 1,5 meter groot.

'We wilden onze eigen uitstoot compenseren en aankaarten dat er te veel bossen sneuvelen', zegt Marlies Van Wielendaele, een van de initiatiefneemsters.

'Gisteren was het nog een kale vlakte tussen stad en haven. Op één nacht tijd is er een nieuw bos verschenen, in de rand van een stadswijk in volle ontwikkeling', luidt het. Het bos werd het 'Mexicobos' gedoopt, omdat het in de nabijheid van het Mexico-eiland ligt in de haven en omdat de volgende klimaattop in het Mexicaanse Cancun plaatsvindt.

'Wachten beu'

De jongeren klagen ook aan dat 'in Vlaanderen elke dag anderhalf voetbalveld aan bos sneuvelt'. 'Wij jongeren zijn het wachten beu. We beseffen wat de gevolgen zijn van onze levensstijl'.

Overleg met het Havenbedrijf is er niet geweest. De 1.000 euro die het bos heeft gekost, hopen de jongeren terug te verdienen met benefietacties. En ze roepen iedereen op om bossen te planten overal waar er plaats is in Vlaanderen. 'Wij hebben getoond dat het kan.'
Bron: belga
llo
Het Nieuwsblad 09-11-2010
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20101109_060

 

 

Op één nacht 1.000 bomen geplant op Mexico-eiland

Afgelopen nacht zijn maar liefst 1.000 bomen geplant op het Mexico-eiland. Actievoerders van 'Yes we can' willen de trage bebossing in Vlaanderen aankaarten.

Een tijdje geleden bleek uit cijfers van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen dat er elke dag een bos ter grootte van 1,5 voetbalveld verdwijnt. De Vlaamse regering had nochtans de doelstelling om 10.000 hectaren bos bij te planten.

Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) liet toen weten dat ze een tandje wil bijsteken om bossen bij te planten.

Berken, eiken, kastanjes

De actievoerders wilden op het Mexico-eiland aantonen dat het planten van bossen helemaal niet zo moeilijk is. Op één nacht tijd werden maar liefst 1.000 -hetzij wel kleine- boompjes geplant. Het gaat om berken, eiken en kastanjes.

"1.000 bomen, nu nog jong en breekbaar, maar binnenkort sterk genoeg om tonnen CO2 uit de lucht te halen. Waar kon die nieuwe, groene long beter komen dan op het Eilandje in Antwerpen, de plek die dankzij het verdwijnen van de Lange Wapper verder ontwikkeld kan worden", aldus 'Yes we can'.

Op het pamflet naast het nieuwe bos roepen ze ook op om overal in Vlaanderen nieuwe bossen aan te planten.

Foto's: BFM
Gazet van Antwerpen 09-11-2010
http://www.gva.be/antwerpen/antwerpen/1-000-bomen-geplant-op-een-nacht-op-mexico-eiland-2.aspx

Tags: