Nieuwe stadsdichter Dewulf leest eerste gedicht voor

kade rechteroever

Bernard Dewulf is vandaag, niet toevallig op gedichtendag, officieel begonnen als stadsdichter. Hij volgt Peter Holvoet-Hanssen op. Dewulf kon al meteen zijn allereerste stadsgedicht voorlezen. Het gaat over zijn Antwerps gevoel. Dewulf is geboren in Brussel en kwam 20 jaar geleden naar Antwerpen. Zijn afkomst ligt niet hier, maar die van zijn kinderen wel en dat fascineert hem. Zijn eerste stadsgedicht heet 'Aan het water'.

ATV 26-01-2012
http://www.atv.be/item/nieuwe-stadsdichter-dewulf-leest-eerste-gedicht-voor

 

 

Bernard Dewulf tot zesde Antwerps stadsdichter gekroond op Gedichtendag


ANTWERPEN - In de Trouwzaal van het Antwerpse stadhuis heeft Bernard Dewulf donderdagmiddag officieel de fakkel overgenomen van Peter Holvoet-Hanssen als Antwerps stadsdichter. Dewulf las er meteen zijn eerste gedicht in zijn nieuwe functie voor. De inhuldiging van de nieuwe stadsdichter vond traditioneel plaats op Gedichtendag.

 

Burgemeester Patrick Janssens ontkende dat het stadsdichterschap vooral een kwestie van 'citymarketing' is, zoals eerder deze week in de pers was geopperd. 'Hoogstens gaat het om poëziemarketing, en daar is absoluut niets mis mee', aldus Janssens, die bovendien opmerkte dat het stadsbestuur nog nooit enige druk heeft uitgeoefend op de dichters om niet te kritisch te zijn ten opzichte van het stedelijke beleid.

Na onder meer Tom Lanoye en Bart Moeyaert is Bernard Dewulf inmiddels de zesde officiële stadsdichter van Antwerpen. Dewulf zal zijn functie twee jaar uitoefenen, waarin hij minstens twaalf gedichten moet schrijven over wat hem treft en bezighoudt in de stad. Dewulf werd door het stadsbestuur gekozen omdat hij 'een toon heeft die het stadsdichterschap nog niet heeft gehad', verwijzend naar de observerende manier van schrijven die hij hanteerde in onder meer zijn veelvuldig bekroonde boek 'Kleine dagen'.

In zijn eerste gedicht, 'Aan het water', zette de in Brussel geboren maar met zijn gezin in Antwerpen wonende Dewulf alvast de toon door het te hebben over de vaststelling dat hij zich dan zelf wel een inwijkeling voelt, maar zijn kinderen zullen opgroeien als echte Antwerpenaren.

bron: Belga
dar
Het Nieuwsblad 26-01-2012
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=DMF20120126_185

Tags: