pasen en platte banden

kade rechteroever

Hier ben ik weer. De toestand van mijn vader is terug in de goede richting aan het evolueren. Een beetje vreemd allemaal. Zaterdag kregen we te horen dat het nog een kwestie van dagen is en vandaag spreekt dezelfde dokter over een ‘miraculeuze verrijzenis’. Geen enkele wetenschap, ook niet de medische, is foutloos, en deze keer is dat uiteraard goed nieuws. Ik heb dit weekend dankbaar gebruik gemaakt van mijn gsm en twee keer een auto van iemand anders geleend om naar het ziekenhuis te rijden.  Op zo’n moment doet de ecologische voetafdruk er niet veel toe.

Tussendoor heb ik ook gelezen over de actievoerders in Antwerpen die een aantal SUV’s hebben plat gezet. Natuurlijk kan je vragen stellen bij dit soort acties, maar persoonlijk heb ik er wel sympathie voor. Uiteindelijk is er geen blijvende schade, zijn er geen gewonden gevallen. De opmerking van een verontwaardigde 4×4 eigenaar dat het toch niet kan dat ‘er aan privé-eigendom geraakt wordt’  is toch een beetje zwak. Want wiens eigendom is de zuivere lucht dan? En het gevoel om veilig te kunnen fietsen op straat? Of de opwarming van de aarde met alle gevolgen van dien? Want uiteindelijk zorgt het gebruiken van deze energieverslindende wagens voor veel meer schade dan het laten leeglopen van een band.

Ik krijg vaak de indruk dat mensen die veel vliegen, of rijden, of energie verspillen het gevoel hebben dat ze het recht hebben om te levenskwaliteit van anderen op het spel te zetten. Ze kunnen het betalen, so what? En als de overheid het niet aandurft om deze auto’s uit de stad te bannen, of om vliegreizen te belasten, dan kunnen we nog honderd petities tekenen. Een bepaalde groep mensen trekt er zich niks van aan. Dus misschien moeten we zoeken naar creatieve en geweldloze manieren om daar aandacht voor te vragen. Nieuwe vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid zijn gezien de ernst van de situatie toch wel te verantwoorden.
Low Impact Man 26-04-2011
http://lowimpactman.wordpress.com/2011/04/26/pasen-en-platte-banden/

Terreinwagens doelwit van activisten

Vanochtend stelden tientallen eigenaars van terreinwagens vast dat de banden van hun auto plat stonden. Het werk van milieuactivisten die de chauffeurs meteen aanraden om in de toekomst meer de fiets te gebruiken. Ze sloegen vooral toe in de straten rond het Koning Albertpark.

ATV 26-04-2011
http://www.atv.be/item/terreinwagens-doelwit-van-activisten

Tags: