Plantin en Moretuslei krijgt nieuwe fietspaden

kade rechteroever

OOK KRUISPUNT MET KROONSTRAAT EN PROVINCIESTRAAT WORDT IN 2018 AANGEPAKT

Op de verkeersbarometer die de provincie twee jaar geleden hield, was de Plantin en Moretuslei gebuisd: 3,8 op 10. - Foto Laenen
Op de verkeersbarometer die de provincie twee jaar geleden hield, was de Plantin en Moretuslei gebuisd: 3,8 op 10. - Foto Laenen

 

Het stadbestuur wil fietsen in het centrum vlot, veilig en comfortabel maken. Daarom krijgt de Plantin en Moretuslei in Borgerhout volgend jaar aan beide kanten nieuwe fietspaden. Dit najaar al begint de aanleg van een reeks fietsstraten als alternatief voor de Turnhoutsebaan.

De werken aan de Noorderlijn zijn nog niet eens halfweg en nu er eindelijk een doorbraak is voor de Oosterweelverbinding, zal Antwerpen nog jaren kreunen onder de - noodzakelijke - wegenwerken. Om de stad bereikbaar en mobiel te houden, wordt er stevig geïnvesteerd in fietsinfrastructuur. De komende twee jaar wordt ook in Borgerhout hard gewerkt aan de troon van koning Fiets.

De aanleiding voor de geplande investeringen in Borgerhout is de fietsbarometer van de provincie Antwerpen.

"In 2015 hebben we voor de hele provincie de belangrijkste fietsassen onderzocht. Dat ging dan over de veiligheid en de breedte van het fietspad, maar ook naar de passage en het gebruikte materiaal", zegt Willem Migom, woordvoerder van het provinciebestuur.

"Op basis daarvan formuleren we dan aanbevelingen aan de stad Antwerpen."

 

Turnhoutsebaan: 1/10

Elke fietsas kreeg een eindscore. De Plantin en Moretuslei was faliekant gebuisd, met 3,8 op 10. "Dat is een lage score, zeker voor zo'n belangrijke verkeersas", zegt Maarten Vanderhenst, kabinetschef van schepen van mobiliteit Koen Kennis (N-VA). "In 2018 worden daarom de fietspaden aan beide kanten heraangelegd. Er komt een fietspad van asfalt, met een breedte van 1,7 meter. Ook de kruispunten met de Kroonstraat en de Provinciestraat worden heraangelegd."

Hoe zit het met de score van de Turnhoutsebaan, die andere verkeersas in Borgerhout? Uit de barometer van de provincie kreeg de Turnhoutsebaan een rampzalige score van 1/10. Ook daar lijkt een heraanleg onvermijdelijk.

"De verkeerssituatie is daar complex, want trams, bussen, wagens en fietsers rijden er naast elkaar. Maar voor we de Turnhoutsebaan kunnen heraanleggen, zal De Lijn eerst de ondergrondse metrostations in orde moeten brengen", zegt Vanderhenst.

Om in tussentijd een veilig en comfortabel alternatief aan te bieden, werkt de stad verder aan de zogenaamde 'rode loper', een zichtbare aaneenschakeling van fietsstraten.

In Borgerhout vertrekt die aan de Turnhoutsepoort, om via tien verschillende straten aan de Carnotstraat te eindigen. In die fietsstraten hebben fietsers voorrang op auto's en is het asfalt knalrood geschilderd. Verkeersborden geven aan waar de fietsstraten beginnen en eindigen.

Pieterjan Braet

 

Het Laatste Nieuws, 2017-04-15, Pag. 43

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-borgerhout/plantin-en-moretuslei-krij...

Tags: