Protestpicknick tegen bomenkap

kade rechteroever

De bewoners van de Charlottalei in Antwerpen starten een petitie en houden zondag een protestpicknick tegen de geplande bomenkap in hun straat. Daarmee willen ze aankaarten dat de kastanjebomen kunnen overleven als die maar verzorgd worden. De heraanleg van de boulevard start door het protest trouwens pas na het bouwverlof.

Een nieuwe episode ontwikkelt zich in het dossier rond de geplande heraanleg van de Charlottalei in Antwerpen. Daar staan momenteel nog 54 kastanjebomen mooi in bloei, maar het district Antwerpen gaat ze kappen als de heraanleg van de boulevard start. Die start laat overigens nòg langer op zich wachten. De bezwaarschriften die de bewoners eerder al hadden ingediend tegen het ontwerp van de nieuwe Charlottalei - vooral de vernieuwde ventwegen en het daaraan gekoppelde circulatieplan stuitte op veel protest - werden dan wel onontvankelijk verklaard, dàt protest heeft er wel voor gezorgd dat er opnieuw vertraging is opgetreden. Pas na het bouwverlof, en niet midden volgende week, start de aannemer. Daarom ook dat de bewoners hun kans zien om ten strijde te trekken tegen de kap.

"De mensen worden knettergek", legt Hiske Van den Wouwer uit, kapster van The Pony Club in de straat. "De beelden van de gekapte lindebomen op de Noorderleien, afgelopen weekend, zijn de druppel. Dit zijn hier de laatste grote bomen in de stad. Het is genoeg geweest. Het is trouwens het bomenonderzoek van het district zelf dat zegt dat één boom echt ziek is en dat de anderen ook verzorgd kunnen worden. Dat kost geld: dat begrijpen we. Maar er wordt in andere dingen zoveel geld gepompt. Waarom niet eens in bomen?"

Antwerps districtsvoorzitter Paul Cordy (N-VA) begrijpt de emotionele reactie, zéker na de recente kaalslag op de Leien.
 

Drukke straat

Maar wij hebben ook nooit gezegd dat de bomen gekapt moeten worden omdat ze ziek zijn. Het probleem is dat ze een gevaar vormen. De kastanjebomen lijden onder vochtinsijpeling en worden daardoor hol binnenin. In een park kunnen ze perfect blijven staan, maar niet langs een drukke straat. Dat is niet veilig."

Volgens Cordy is de bomen twee jaar lang verzorgen geen optie. "Zeker niet omdat de straat dringend aan heraanleg toe is, en ook de wortels door het wegdek groeien. Maar we gaan ze wel àllemaal vervangen", besluit hij.

De bewoners zijn daardoor niet gesust. Bij soortgelijke projecten kunnen er 'metalen kooien' rond de bestaande wortels geplaatst worden die hen beschermen tijdens de werken opperen ze. "Kom dus zondag protesteren om een weldoordachte, boom-respecterende herziening van de heraanleg te eisen", vult bewoonster Kristien Dirkx aan. "Iedereen is van harte welkom aan onze lange straattafel. Breng een laken en picknickmand mee. Er zijn tenten en animatie voorzien en de petitieformulieren liggen klaar."

Wie niet kan komen, kan de petitie online tekenen: https://secure.avaaz.org/nl/petition/Het_district_Antwerpen_Red_De_Bomen....

HLN -08-06-2017
http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-antwerpen/protestpicknick-tegen-bomen...
https://www.facebook.com/events/114995859094015/?acontext=%7B%22action_h...

Tags: