Ringdagen mogen geen inzet van politieke spelletjes zijn

kade rechteroever

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil het viaduct van Merksem weg, Manu Claeys van stRaten-generaal wil het Noordkasteel behouden en schepen Koen Kennis vindt dat station Luchtbal een belangrijk mobiliteits-knooppunt moet worden. En dat leverde drie keer applaus op van de honderden aanwezigen op de eerste Ringdag.

 

In het ontmoetingscentrum Luchtbal werd woensdag de eerste van zes Ringdagen georganiseerd. Mensen uit het noorden van de stad konden er gaan kijken en meedenken over hun stukje overkapte Ring. Omdat het de eerste Ringdag was, waren ook burgemeester Bart De Wever (N-VA), schepen Koen Kennis (N-VA), intendant Alexander D'Hooghe en de actiegroepen aanwezig. Er werd vooral gewezen op de hoge mate van participatie in dit project. “Een van de grootste in Europa”, zoals Bart De Wever zei. Ook wezen zowel het stadsbestuur als de actiegroepen erop dat alleen een goede samenwerking tussen alle partijen ervoor kan zorgen dat dit project tot een goed einde wordt gebracht.

“Trein niet laten ontsporen”

“We hebben nog een lange weg af te leggen in een project dat zelfs voor Europese normen ontzettend groot is en enorm veel geld kost. Ik hoop dan ook dat dit project niet zal gebruikt worden om zich naar aanloop van de verkiezingen te profileren. Want er zijn buiten Antwerpen genoeg mensen die elk vermoeden van onenigheid binnen onze samenwerking willen gebruiken om de geldtrein vanuit Vlaanderen tegen te houden of zelfs te laten ontsporen”, was Bart De Wever woensdag duidelijk.

Ook de actiegroepen hopen dat het project geen inzet wordt in de verkiezingsstrategie van partijen: “De Vlaamse regering kan, op basis van het werk tijdens onder meer de Ringdagen, in mei van volgend jaar al een aantal knopen doorhakken. Dat is ruim voor de verkiezingen en zou ervoor zorgen dat we dit belangrijke project uit de campagne kunnen houden.”

Stipjes in drie kleuren

Wie de Ringdagen bezoekt, kan met stickertjes op grote kaarten aangeven wat hij of zij wil behouden of veranderen. Rood is weg, groen is houden en geel is een andere invulling.

Bart De Wever was duidelijk en plakte een rode stip op het viaduct van Merksem. Dat moet weg. Manu Claeys koos met een groene stip resoluut voor het behoud van het Noordkasteel en schepen Koen Kennis vindt dat de stations Luchtbal en Noorderdokken een prominentere rol moeten gaan spelen als verkeersknooppunt. Een gele stip dus. Hun keuzes leidde bij de aanwezige buurtbewoners tot een spontaan applaus. De toon is dus gezet.

Nog tot volgende week woensdag zijn er nog op vijf verschillende plaatsen in Antwerpen gelijkaardige Ringdagen. Ook daar kunnen buurtbewoners en andere belangstellenden hun mening geven over de plannen. Alle opmerkingen en suggesties worden verwerkt en moeten uiteindelijk mee tot een definitief plan leiden.

www.overdering.be

Patrick van de Perre

 

Gazet van Antwerpen/Metropool Stad, 2017-09-07, Pag. 15

Tags: