"Roetpartikels diesel doen kans op hartaanval stijgen"

kade rechteroever

Schotse onderzoekers hebben ontdekt dat kleine partikels die ontstaan wanneer diesel wordt verbrand, schadelijk zijn voor bloedvaten en de kans bloedklonters in aders doet toenemen. Dit kan leiden tot een hartaanval of een beroerte.

Bij het onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Edinburgh, werd de impact van diesel-uitlaatgassen op gezonde vrijwilligers gemeten. Wat de luchtvervuiling betreft, werd het niveau van zwaar vervuilde steden nagebootst.

De wetenschappers bekeken hoe mensen reageerden op stoffen als koolstofmonoxide en stikstofdioxide, die zich in dieselrook bevinden. Ze vergeleken dit met de reacties die de ultrafijne stofdeeltjes veroorzaken. Het bleken die minuscule partikels - en niet de dampen - te zijn die de functie van de bloedvaten aantasten.

Mark Miller van het Centrum voor Cardiovasculair onderzoek van de Universiteit van Edinburgh zegt: "Terwijl veel mensen bij luchtvervuiling denken aan schade voor de longen, is er sterk bewijs dat er ook gevolgen zijn voor het hart en de bloedvaten. Ons onderzoek toont aan dat zowel dampen als partikels onze bloeddruk kunnen beïnvloeden, maar het zijn de partikels die echt schadelijk zijn."

De onzichtbare deeltjes, die minder dan een miljoenste van een meter lang zijn, kunnen via roetfilters uit de uitlaatgassen gehaald worden.

Gazet van Antwerpen 14-07-2011
http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/aid1063462/roetpartikels-diesel-doen-kans-op-hartaanval-stijgen.aspx
 

Tags: