Talrijke vragen over overkapping

kade rechteroever

BEHOORLIJK GROTE OPKOMST VOOR EERSTE VAN ZES 'RINGDAGEN'

 

In de wijk Luchtbal is gisterenavond de eerste van zes 'Ringdagen' gehouden. Een overrompeling werd het overleg over de overkapping van de Antwerpse Ring niet, toch daagden heel wat buurtbewoners op. Ze brachten prangende vragen mee.

 

Intendant Alexander D'Hooghe organiseert de Ringdagen omdat hij de Antwerpenaar maximaal wil betrekken bij de overkapping van de Ring. Het zijn een reeks infodagen waar de zes teams die zijn geselecteerd om de overkapping te ontwerpen in evenveel zones de bewoners van de omliggende wijken ontmoeten om ideeën uit te wisselen. Pas nadat een jury de ontwerpen heeft gequoteerd, beslist de Vlaamse regering - die al 1,25 miljard euro voor de overkapping gereserveerd heeft - welke ingrepen het eerst zullen gebeuren.

De Ringdagen werden gisteren op gang getrapt in de zone Noord (grofweg de wijken Luchtbal en het Eilandje). "In de hoop zoveel mogelijk mensen te informeren over de overkapping, bezochten onze medewerkers vandaag al scholen en gingen ze rond in de buurt", zegt intendant Alexander D'Hooghe. "We geven toelichting over de overkapping, maar luisteren vooral naar hun grieven."
 

Drilboren en kranen

Behoorlijk wat volk kwam gisteren opdagen. Herman Creten, die aan de Roozemaai woont, was een van hen. "Ik woon in de buurt van het knooppunt met de A12 en vraag me af waar de Ring precies onder de grond zal duiken", zegt Herman. "Ook over de werkzaamheden stel ik me vragen. Zal de buurt niet te zeer kreunen onder het geluid van drilboren en werfkranen? En blijft het natuurgebied Oude Landen in Ekeren behouden?"

Magda Dielen maakt zich vooral zorgen over de luchtkwaliteit in Merksem, waar ze woont. "Waar zullen de uitlaatgassen van het verkeer op de Ring aan de oppervlakte komen? Natuurlijk wil ik liever geen vuile lucht inademen. Hopelijk hebben de ontwerpers genoeg aandacht voor de leefbaarheid in de gebieden die niet worden overkapt." Linda Verrept, die op de Groenendaallaan woont, beaamt: "Op de Luchtbal wonen veel jonge kinderen, zij verdienen een betere leefomgeving."

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), die de eerste Ringdag bijwoonde, knikte goedkeurend toen hij de buurtbewoners in dialoog zag treden. "Toen men de Lange Wapperbrug destijds voorstelde, leek iedereen voor het idee gewonnen. Naderhand verdween het draagvlak bij de bevolking. Dat scenario wil ik niet meer meemaken. Dit project is te belangrijk."

 

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-antwerpen/talrijke-vragen-over-overka...

Tags: