TURTELBOOM WIL GEVANGENIS OPSCHUIVEN

kade rechteroever

ANTWERPEN/BEVEREN

Manu Claeys en Wim van Hees van actiegroepen stRaten-generaal en Ademloos krijgen steun van federaal minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) voor het opschuiven van de gevangenis in Beveren zodat het Meccano tracé mogelijk blijft. De gevangenis, die de Vlaamse Regering op 19 maart wil beginnen bouwen, zou 48 meter westwaarts moeten opschuiven om het Meccano tracé niet te dwarsbomen.

Minister van Justitie Turtelboom is tevreden met de 1.000 plaatsen die de gevangenis zou creëren, maar ze vindt de locatie ongelukkig gekozen: «Ik begrijp niet waarom men die gevangenis geen tachtig meter kan opschuiven, zodat alle opties openblijven. Dit is geen uitspraak voor of tegen het Meccano-tracé. Maar je krijgt het gewoon niet uitgelegd, dat als een stad (Antwerpen nvdr.) elk jaar zo groeit, dat je dan door de inplanting van een bepaald gebouw andere dingen onmogelijk maakt. Op die plaats is het perfect mogelijk om de gevangenis te verplaatsen. Dit is wraakroepend, en getuigt van een slechte wil van de Vlaamse regering.»

Onwil

«Er is inderdaad sprake van manifeste onwil bij de Vlaamse Regering», beaamt Manu Claeys, «Men wil het Meccano tracé enkel pro forma onderzoeken om de Antwerpenaar bezig te houden, maar in realiteit wil men de gevangenis bouwen bovenop het Meccano tracé.» StRaten-generaal en Ademloos hebben in een brief aan Europa afgelopen weekend vragen geformuleerd over de werkwijze van bevoegde minister van Milieu Joke Schauvliege in het gevangenisdossier die later in een klacht zullen resulteren.
Als de Vlaamse Regering toch doorgaat met de bouw van de gevangenis op 19 maart volgens de plannen zoals ze nu voorliggen, willen de actiegroepen via Europa hun zin doordrijven.

(DILA)
Het Laatste Nieuws 06-03-2012 pag. 19
 

Tags: