Voor 60 euro per maand op trein, tram en bus

kade rechteroever

Tegen eind dit jaar kunnen pendelaars in Gent en Antwerpen voor 60 euro per maand zowel bus, tram als trein nemen. Met die CityPass willen De Lijn en de NMBS bewoners uit de stedelijke agglomeraties naar het openbaar vervoer lokken.

De bedoeling is dat een pendelaar met één kaart zowel trein, bus als tram kan nemen binnen de eigen agglomeratie. Het standaardtarief voor de formule zal 60 euro per maand bedragen, zo bevestigt de NMBS aan de krant De Morgen. In oktober wordt gecommuniceerd over kortingen voor bepaalde doelgroepen.

 
 

Over de CityPass wordt in Vlaanderen al meer dan tien jaar gesproken. In Brussel bestaat al een variant, het MTB-abonnement. Ook Charleroi en Luik hebben al een CityPass. Maar Vlaanderen vreesde vooral voor inkomstenverlies.

De betrokken steden reageren alvast tevreden. Koen Kennis, Antwerps schepen van Mobiliteit: “Wij zijn zeer blij met de stappen die De Lijn en de NMBS nu zetten. Met de CityPass wordt het gebruiksgemak verhoogd.”

Antwerpen wil volgend jaar zelfs nog een stapje verder gaan, met het Mobility-as-a-service-plan (MaaS). “De Antwerpenaar kan dan één abonnement nemen om niet alleen alle openbaar vervoer, maar ook taxi’s en deelfietsen en -auto’s te gebruiken”, aldus Koen Kennis.

Prijs

Over de prijs van de CityPass bestaat nog discussie. Volgens mobiliteitsexpert Herman Welter moet er tegenover die 60 euro per maand een goed aanbod staan. “De dienstverlening nu is niet goed. Er moet meer worden geïnvesteerd onder meer om de frequentie te verhogen om zo in te spelen op de files. Alleen zo kan je de mensen uit de auto halen.”

Bron: BELGA

 

Gazet van Antwerpen, 2017-09-05

http://www.gva.be/cnt/dmf20170905_03054008/voor-60-euro-per-maand-op-tre...

Tags: