"Als uitzondering regel wordt, moet je regels aanpassen"

kade rechteroever

Aangezien de uitzondering in de praktijk zowat de regel geworden is, moet je de regels aanpassen. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) over de nieuwe maximumsnelheid op de gewestwegen. Die wordt voortaan van 90 kilometer per uur naar 70 teruggebracht. Op die manier kan ook gesnoeid worden in het kluwen van verkeersborden op onze wegen.

"Vandaag is 90 kilometer per uur de regel, maar je stelt in de praktijk vast dat er veel meer uitzonderingen zijn op de regel dan dat die regel wordt toegepast", legt Weyts uit. "Het resultaat is een wirwar aan borden over heel Vlaanderen, en uiteindelijk weet niemand nog of het nu 70 of 90 is."


 

Met de maatregel heeft de minister vooral de veiligheid op het oog, maar de aanpassing zal ook meer duidelijkheid scheppen, meent hij. "Ik denk dat iedereen er wel bij vaart. Als je nu vaststelt dat de uitzondering veel meer regel is dan de regel zelf, dan moet je misschien gewoon de regels aanpassen."

In bepaalde gevallen zal nog steeds 90 kilometer per uur kunnen worden gereden, vertelt Weyts. "Bijvoorbeeld als het gaat over gewestwegen die gescheiden zijn door een middenberm, wat veel veiliger is."

Dieter Bauwens
VRT Nieuws 21-11-2014
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/1.2154749

Tags: