Antwerpen moet een tandje bijsteken op vlak van mobiliteit en digitalisering

kade rechteroever

 

STAD IS MIDDENMOTER IN TWEEJAARLIJKS SUSTAINABLE CITIES-INDEX

Antwerpen hinkt achterop op het vlak van mobiliteit. Dat blijkt uit de Sustainable Cities-index, die het internationale advies- en ingenieursbedrijf Arcadis vandaag publiceert.

 

Antwerpen Arcadis licht tweejaarlijks honderd steden door op factoren als leefkwaliteit en duurzaamheid, maar ook luchtkwaliteit, werkgelegenheid en mobiliteit. Antwerpen scoort op die lijst maar matig, met een 43ste plaats. 'Dit betekent dat het beter kan en moet. Antwerpen doet het niet echt slecht. Maar het gaat vrij traag', zegt Kristof Peperstraete, ceo van Arcadis België. 'Antwerpen neemt bijvoorbeeld goede initiatieven op het vlak van digitalisering. Maar veel steden zijn daar vroeger meer begonnen.'

Vooral de soms gebrekkige verkeersinfrastructuur en de slechte luchtkwaliteit maakt dat Antwerpen niet verder komt dan een plek in de middenmoot. 'De energietransitie en de omschakeling naar elektrische voertuigen zijn daar een goed voorbeeld van. Nederland telt al 33.000 publieke laadpalen voor elektrische voertuigen, België amper 2.000', zegt de expert van Arcadis, Piet Kiekens.

Fossiele brandstoffen

Ook gebruiken bedrijven, onder meer in de Antwerpse regio, nog te veel fossiele brandstoffen. 'Er zijn wel een aantal initiatieven waar geothermie wordt gebruikt of waar warmte van datacenters wordt hergebruikt door omliggende bedrijven. Maar het komt allemaal vrij traag op gang', vervolgt Piet Kiekens.

Dat Antwerpen ook voor mobiliteit geen goede punten haalt, zal niemand verbazen. 'Volgend jaar start de aanleg van de Oosterweelverbinding en dat is niets te vroeg. Wat mobiliteit betreft, bengelt Antwerpen onderaan in de index', zegt Peperstraete.

In de categorie 'People' scoort Antwerpen opmerkelijk beter. Die gaat onder meer over inkomen en de kwaliteit van de dienstverlening. 'De kwaliteit van het onderwijs en de gezondheidszorg staat hoog aangeschreven en de balans tussen werken en vrije tijd is ook goed. Hetzelfde geldt voor de inkomens­gelijkheid', zegt Peperstraete.

Duur internet

Toch heeft hij een bedenking. 'De digitale transformatie kan sneller. Andere steden staan verder. De kosten van breedband zijn ook te hoog en de beschikbaarheid van gratis wifi is te laag.'

Ook doorslaggevend in de index is het jobaanbod. Daar scoort Antwerpen bijzonder goed. 'Geen enkele andere stad biedt zoveel jobs in verhouding tot het aantal inwoners als Antwerpen', zegt Peperstraete.

De conclusie van Arcadis is duidelijk. 'Antwerpen moet blijven werken aan zijn economische competitiviteit, mobiliteit hoog op de agenda houden en vooral een versnelling hoger durven te schakelen.'

Patrick Van de Perre

 

De Standaard/Antwerpen, 2018-11-29, pag. 33

http://www.standaard.be/cnt/dmf20181128_03994749

Tags: