Autovrije dag in Uganda promoot duurzame mobiliteit

kade rechteroever

Ontwikkelingslanden ontwikkelen zich snel, met alle westerse problemen die daarbij horen: luchtvervuiling, congestie en verkeersonveiligheid door toenemend gemotoriseerd verkeer, met name in de steden. In Kampala, de hoofdstad van Uganda, werken diverse organisaties met steun van de regering en stadsautoriteiten daarom aan verduurzaming van mobiliteit. Geef de fiets de ruimte! 10 december 2012 was de eerste bewuste 'Car Free Day' in Afrika, met aandacht tot op ministerieel niveau.

Met de ' Car Free Day' vragen de organisatoren om positieve aandacht voor de fiets als 'moderne' invulling van mobiliteit. Fietsen kampt in Afrika namelijk met een imago-probleem: fietsen is voor degene die zich geen autogebruik kunnen veroorloven. Organisaties als First African Bicycle Information Organisation (FABIO) en Kampala Cycling zijn actief om deze beeldvorming te veranderen en om op andere manieren het fietsgebruik te stimuleren. Zo werkt Kampala op dit moment aan een volwaardige fietssnelweg door de stad. Het wordt een 'groene' rode loper door de stad, in tegenstelling tot de in Nederland gebruikelijke rode uitvoering. Wie ooit midden in het Afrikaanse stof heeft gestaan, snapt waarom.

De dag was een groot succes. In aanwezigheid van de Minister van Transport en de burgemeester van Kampala, was gedurende enige tijd voor fietsers en wandelaars een opvallende route in de stad autovrij gemaakt. Dat valt op. Daarnaast zorgde artikelen in dagbladen, een nieuwsitem op TV en verschillende interviews op het in Afrika zo belangrijke medium radio voor extra aandacht. Volgend jaar weer!

Goudappel Coffeng steunt, via de door haar opgerichte stichting Iganga, al jaren de verduurzaming van mobiliteit in het snel groeiende Kampala en andere plaatsen. De 'Car Free Day' is uitgewerkt door onze partners in Oeganda. Meer informatie over Iganga als belangrijke pijler van ons MVO-beleid is hier te vinden. Meer over duurzame mobiliteit in Uganda leest u hier.

Marcel van Lieshout - Goudappel Coffeng
Afrikanieuws 12-12-2011
http://www.afrikanieuws.nl/site/Autovrije_dag_in_Uganda_promoot_duurzame_mobiliteit/list_messages/40608?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+AfrikanieuwsUpdate+%28AfrikaNieuws+Update%29

Tags: