Banaanbrug baart veel zorgen

kade rechteroever

 Agentschapwegen en Verkeer brengt verkeersstromen van en naar dorpscentrum in kaart

De onrust over het mogelijk afsluiten van de banaanbrug in het centrum van Wijnegem is groot. Dat ondervond burgemeester Ivo Wynants (N-VA) tijdens de nieuwjaarsreceptie, die plaatsvond in de kerk aan de Wommelgemsteenweg.


Burgemeester Ivo Wynants als gastheer op de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie. FOTO JAN AUMAN

Vooral veel Wijnegemnaren die aan de kant van Schilde wonen, zien het feit dat ze straks mogelijk alleen nog te voet of met de fiets de kortste weg naar het dorpscentrum kunnen nemen als een echt rampscenario.

"Wat er ook staat te gebeuren, het gemeentebestuur zal geen enkele bewonersgroep uitsluiten of laten vallen, ook niet wie aan de andere kant van de brug woont", aldusWynants.

"Er is nog niks beslist. We hopen dat De Scheepvaart zo snel mogelijk met haar voorstellen voor de uitbreiding van het sluizencomplex voor de dag komt, maar de bedreiging van de leefbaarheid van ons dorpscentrum komt niet alleen uit die hoek. Met de A102, en dan vooral de geplande oprit op het grondgebied van Wijnegem, de R11bis en de mogelijke tramverlengingen richting Turnhout, dreigen we versmacht te worden door verkeerswegen."


Nieuwe tellingen

Beslissingen kunnen alleen genomen worden op basis van duidelijke feiten en cijfers. "Ik juich daarom toe dat het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid ons heeft laten weten dat ze de verkeersstromen door, van en uit Wijnegem-centrum heel gedetailleerd in kaart zal brengen", kondigt de burgemeester aan. "Er komen tellingen aan de brug en aan de invalswegen met behulp van nummerplaatherkenning.

Wie rijdt hier door en wat is de bestemming van al die auto's en vrachtwagens? Die gegevens zijn belangrijk alvorens ingrijpende beslissingen te nemen, in welke richting ook. Het is wel jammer dat die tellingen omwille van praktische redenen pas in maart kunnen gebeuren."

Muziek verzacht de zeden en dus trakteerde de gemeente Wijnegem de paar honderd aanwezige inwoners in de kerk, die tegenwoordig ook deel uitmaakt van de infrastructuur van 't Gasthuis, op een klassiek concert. Het ensemble Ardalus, in grootste bezetting, speelde drie barokwerken voor een 350-tal aanwezigen.

JAN AUMAN
Gazet van Antwerpen Metropool Noord 14-01-2015 pag. 17

Tags: