België belooft tien miljoen extra in strijd tegen ontbossing

kade rechteroever

Grote afwezige in Antwerpen zowel op de Boekenbeurs als op de opening van Anselm Kiefer, zoekt in Japan de podia op met 10 miljoen van de belastingbetaler voor het behoud van bossen, terwijl ze in het Antwerpse Sint-Annabos gele brieven achterliet waarbij ze voor een waarde van meer dan 340 miljoen bossen laat kappen en verslibstorten!

België gaat 10 miljoen euro extra vrijmaken in de strijd tegen de wereldwijde ontbossing. Dat heeft Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege beloofd tijdens gesprekken in de marge van de VN-top rond biodiversiteit in het Japanse Nagoya. Schauvliege leidt er de Belgische delegatie.

De 10 miljoen euro vormt een nieuwe Belgische injectie in het VN-programma REDD+, dat de uitstoot van broeikasgassen wil tegengaan door ontbossing en de kwalitatieve achteruitgang van bossen een halt toe te roepen. Financiële compensaties moeten landen daarbij ontmoedigen bossen te kappen of te zwaar te belasten.
 
Eerste doel van REDD+ is dus de strijd tegen de klimaatopwarming. Het hoeft echter geen betoog dat het tegengaan van ontbossing ook belangrijke voordelen heeft voor de biodiversiteit, waardoor het VN-programma in Nagoya zeker op zijn plaats was. "Bovendien schuilt in het REDD+ debat ook aandacht voor de steun aan inheemse volkeren die leven van de goederen en diensten uit bossen", merkte Schauvliege nog op.
 
Het geld zelf komt uit het federale budget Ontwikkelingssamenwerking en vormt een extra bijdrage bovenop de huidige inspanningen voor duurzaam bosbeheer. (belga/adb)
De Morgen 26-10-2010
http://www.demorgen.be/dm/nl/5397/Milieu/article/detail/1174881/2010/10/26/Belgie-belooft-tien-miljoen-extra-in-strijd-tegen-ontbossing.dhtml

Tags: