Bernard Dewulf wordt nieuwe stadsdichter

kade rechteroever

Het Antwerpse stadsbestuur zal op de volgende gemeenteraad Bernard Dewulf voordragen als stadsdichter voor de periode 2012-2013. Hij zal op 26 januari 2012 - op Gedichtendag - Peter Holvoet-Hanssen opvolgen.

De 51-jarige Dewulf is bij het grote publiek vooral bekend als columnist en schrijver van 'Kleine dagen', waarvoor hij in 2010 de Libris Literatuurprijs kreeg en een jaar later de Inktaap.

Observator
Het stadsdichterschap bestaat in Antwerpen al sinds 2003. Tom Lanoye, Ramsey Nasr, Bart Moeyaert, Joke van Leeuwen en de huidige stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen gingen Dewulf vooraf. De opdracht van de stadsdichter is nog steeds dezelfde: gedurende twee jaar minimum twaalf gedichten schrijven over wat hem treft of bezighoudt in Antwerpen.

Dewulf werd door een adviescommissie aan het stadsbestuur voorgedragen omdat hij een type dichter is dat nog niet aan bod kwam de voorbije jaren: "Hij is een observator, die heel betrokken is bij zijn onderwerp maar er toch tegelijk de nodige afstand van kan bewaren", zegt Antwerps schepen van Cultuur Philip Heylen. Volgens de jury ligt de meerwaarde van zijn teksten in de precisie en elegantie van de verwoording.

Dewulf is geboren in Brussel maar woont met zijn gezin in Antwerpen. Hij schreef er al enkele gedichten voor mensen die zonder aanwezigheid van familie of vrienden worden begraven, in het kader van het project 'De Eenzame Uitvaart'. Naast dichter en columnist is hij ook bekend als kunstcriticus.

Gazet van Antwerpen 09-12-2011
http://www.gva.be/antwerpen/bernard-dewulf-wordt-nieuwe-stadsdichter.aspx

Tags: