Bijna vijfde van de jongeren hoort constant pieptoon

kade rechteroever

Achttien procent van alle jongeren hoort constant een pieptoon door naar te luide muziek te luisteren of aan te veel lawaai te worden blootgesteld. Dat blijkt uit een grote studie van de universiteit van Antwerpen bij 4.000 jongeren. Zo meldt 'Het Nieuws' (vtm).

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat veel mensen last hebben van irritante tonen: acht op de tien jongeren hebben oorsuizingen. "Bij bijna twee op de tien gaat het zelfs om een permanente pieptoon, of tinnitus", zegt prof. dr. Paul Van de Heyning van het UZ Antwerpen.

Vooral na het uitgaan horen veel jongeren een pieptoon. Dokters raden dan ook aan om oordopjes te dragen op fuiven of plekken waar er luide muziek is. Nauwelijks vijf op de honderd jongeren gebruiken oordopjes als ze uitgaan, meldt 'Het Nieuws'.

 

 

Trucjes
Volgens audioloog Ivan Dierckx is er geen echte therapie. Alleen leren leven met de fluittoon en trucjes, zoals muziek opzetten. "Dan merk je dat de muziek een stukje in competitie gaat met de irritante luidheid van de tinnitustoon, waardoor de mensen inderdaad het geluid makkelijker accepteren. Er treedt dan een zekere gewenning op", aldus Dierckx.

Het Laatste Nieuws 15-05-2012
http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1439139/2012/05/15/Bijna-vijfde-van-de-jongeren-hoort-constant-pieptoon.dhtml

Tags: