Bond Beter Leefmilieu opgetogen met beslissing Antwerps stadsbestuur

kade rechteroever

Bond Beter Leefmilieu reageert verheugd op de beslissing van het Antwerpse stadsbestuur om een milieuperimeter voor oudere dieselwagens in te voeren. Antwerpen gaat met de beslissing in op een eis die de milieubeweging sinds lang formuleert.

Dieseluitstoot is volgens Bond Beter Leefmilieu de grootste boosdoener voor het milieu en de algemene gezondheid in Vlaanderen. Het uiteindelijke effect op de luchtkwaliteit hangt volgens de milieu-organisatie af van de manier waarop de maatregel gehanteerd wordt.

Volgens Bond Beter Leefmilieu hebben andere steden nu geen enkel excuus meer om deze maatregel ook op hun grondgebied in te voeren. ‘Ook Vlaamse en federale beleidsmakers moeten dit lokaal beleid versterken met een verhoging van accijnzen op diesel en op de afschaffing van de fiscale voordelen voor bedrijfswagens, waarvan het overgrote deel dieselwagens zijn’, stelt de vereniging in een persbericht.

‘Dit is een brandend dossier voor onze regeringen in de komende jaren’, besluit Bond Beter Leefmilieu.

Ook Febiac juicht Antwerps initiatief toe

Ook Febiac, de sectorfederatie van de auto-industrie, is gewonnen voor het idee van een lage emissiezone. Volgens woordvoerder Joost Kaesemans is het de eerste maal dat er in België niet enkel gekeken wordt naar hoe kunnen we nieuwe wagens nog schoner kunnen maken en hoe kunnen we de schone technologie van vandaag zoveel mogelijk promoten.

Volgens Kaesemans zijn er op de 5,4 miljoen wagens die zijn ingeschreven, een paar 100.000 wagens die niet meer beantwoorden aan de huidige milieueisen. Volgens Febiac is het dus positief dat we aan een systeem denken om de oudste en meest vervuilende wagens op het gepaste moment uit het wagenpark te doen verdwijnen. 

 

De Standaard - 14-09-2013

http://www.standaard.be/cnt/dmf20130914_00741212

Tags: