Bouw gevangenis gaat onverminderd voort

kade rechteroever

De activiteit op de site van de gevangenis gaat onverwijld door ondanks de vragen die de Europese Commissie heeft bij de bouwvergunning. Intussen zijn de ondergrondse werken volledig afgerond en krijgt de ruwbouw van de eerste celvleugel gestalte.
 

De actiegroep stRaten-generaal diende eind mei klacht in bij de Europese Commissie en haalde een eerste slag thuis. De Commissie oordeelde dat de bouwvergunning voor de gevangenis, die de naam Poort van Beveren draagt, onterecht werd afgeleverd. Aan de Vlaamse regering zal uitleg worden gevraagd waarom er voorafgaand geen milieueffectenrapportage en screening plaatsvond.

 

"Geldige bouw- en milieuvergunning"

Intussen gaan de werken op de gevangenissite gewoon door als gepland. “We beschikken over een geldige bouw- en milieuvergunning. Op dit moment verandert er voor ons, als bouwheer, nog niks aan de situatie”, zegt Jan Pauwels, woordvoerder van staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen, Servais Verherstraeten (CD&V).

De werken lagen stil tijdens de bouwvakantie en zijn intussen opnieuw hervat. “De funderingen liggen er, alle ondergrondse werken zijn afgerond. Ook een deel van de ruwbouw van een van de celvleugels krijgt al vorm. Verder werd ook aan de buitenomheining gewerkt”, licht Pauwels toe.

De komende weken zal het geraamte van het complex stap voor stap meer zichtbaar worden. De ingebruikname van de gevangenis is gepland begin 2014, tenminste als juridische problemen geen roet in het eten gooien.

De eerste steen van de gevangenis werd op 1 juni gelegd. De voorbereidende werken gingen al op 19 maart van start.

 

Het complex bestaat uit vier afzonderlijke delen: een inkomgebouw, een dienstcentrum met onder andere een sportzaal en administratievleugel, een cellencomplex met vier vleugels rond een centrale toezichtskern en een logistiek- of werkgebouw. De overgang tussen deze vier afzonderlijke delen gebeurt via verbindingsgangen.

Driehonderd gedetineerden

De gevangenis, die plaats moet bieden aan zo'n driehonderd gedetineerden, krijgt twee gesloten wandelingen met bomen en kunstgras.

Ze worden overspannen met een beveiligingsgaas, wat beveiliging moet geven tegen helikopter- en touwladderontsnappingen. Ook komen er vier binnentuinen met elke een aparte seizoensaangepaste beplanting.

De buitenperimeter is een muur van zes meter hoogte en zal qua uitzicht variëren in functie van het landschap. Rond de gevangenis komt een watergracht en een ruime groenzone met bomen en struiken.

Deze moeten zowel als visuele als akoestische buffer dienen voor de buurtbewoners.

Steven Tindemans

GVA - Editie Waasland p.12 - 31-07-2012

http://www.gva.be/regio-waas/beveren-waas/bouw-gevangenis-gaat-onverminderd-voort.aspx

Tags: