CO2-uitstoot bereikt nieuwe recordhoogte: 36 miljard ton

kade rechteroever

De uitstoot van koolstofdioxide, die wordt veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen, is volgens wetenschappers dit jaar gestegen tot een recordhoogte van 36 miljard ton. Dat blijkt uit het 'Global Carbon Project' dat tot stand kwam in samenwerking met het Tyndall Centre for Climate Change Research aan de University of East Anglia (UEA).

De voorspelde stijging van 2,1 procent dit jaar door de uitstoot van fossiele brandstoffen over de hele wereld ligt daarmee 61 procent boven het niveau van 1990, het jaar dat als uitgangspunt dient voor het Kyoto-protocol.

Twee graden Celcius
"De regeringen die deze week in Warschau vergaderen, moeten het eens raken over een manier om deze trend te keren", aldus Corinne Le Quéré, wetenschapster van het Tyndall-centrum aan de University of East Anglia. "De uitstoot moet beduidend en snel naar beneden als we de wereldwijde opwarming van het klimaat onder de twee graden willen houden", zei Le Quéré tijdens de bekendmaking van het laatste rapport over de CO2-uitstoot.

Bronnen van CO2-uitstoot
 Naast de bekendmaking werd ook het startschot gegeven voor het nieuwe internetplatform 'Carbon Atlas', dat de belangrijkste bronnen van CO2-uitstoot in 2012 grafisch voorstelt. China blijft met 27 procent het meeste koolstofdioxide uitstoten, gevolgd door de Verenigde Staten met 14 procent en de Europese Unie met 10 procent.

 

Bron: Belga
De Morgen 19-11-2013
http://www.demorgen.be/dm/nl/5378/Global-Warming/article/detail/1742530/2013/11/19/CO2-uitstoot-bereikt-nieuwe-recordhoogte-36-miljard-ton.dhtml

 

Hans Bruyninckx van het Europees Milieu Agentschap over CO2-uitstoot: TINA (There Is No Alternative)

Europa wil CO2-uitstoot tot bijna nul verminderen in 30 jaar
Hans Bruyninckx van het Europees Milieu Agentschap was één van de sprekers in het parlement. Hij besprak hoe Europa kan overschakelen naar duurzame energie.

 

Radio1 13-11-2013
http://www.radio1.be/programmas/vandaag/europa-wil-co2-uitstoot-tot-bijna-nul-verminderen-30-jaar

 

Tags: