CurieuzeNeuzen boos om promofolder luchthaven

kade rechteroever

In een promotiefolder van de luchthaven in Deurne staat verkeerde informatie over de luchtkwaliteit in de buurt van de luchthaven. De folder gebruikte zonder toestemming gegevens van het CurieuzeNeuzen-onderzoek van Actiegroep Ringland.

 

In de maand mei werd op 2.000 plaatsen in Antwerpen de luchtkwaliteit onderzocht. Op 26 juni werden de eerste voorlopige resultaten vrijgegeven: een kaart met concentraties van stikstofdioxide (NO2) op de 2.000 meetpunten. Het is die kaart met NO2-meetwaarden die - zonder toestemming van Ringland - werd opgenomen in de promofolder van de luchthaven. CurieuzeNeuzen heeft geen data of resultaten vrijgegeven voor fijnstof.

Conclusies trekken over fijnstofconcentraties op basis van NO2-data is dan ook wetenschappelijk onverantwoord, stelt Ringland in een persbericht.

Wat zeggen de resultaten van CurieuzeNeuzen dan wel? Het onderzoek toont aan dat er geen verhoogde NO2-concentraties zijn in de buurt van de luchthaven van Deurne. Dat ligt volledig in de lijn van ander onderzoek nabij luchthavens. Actiegroep Ringland, die het onderzoek uitvoerde, wil dat de luchthaven de folder publiekelijk corrigeert.

"Onze medewerkers zijn geen specialisten in luchtkwaliteit. Als er fouten in onze folder zijn geslopen, zijn wij bereid om die recht te zetten", zegt Wim Verbist, de commandant van de luchthaven.

(PJBA)
Het Laatste Nieuws 06-10-2016
http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-antwerpen/curieuzeneuzen-boos-om-promofolder-luchthaven-a2903098/

Tags: