Dé oplossing tegen vervuiling? "Auto's uit steden weren"

kade rechteroever

Koning auto uit de steden weren: uit een nieuwe internationale studie blijkt dat dé beste oplossing om de luchtvervuiling tegen 2050 terug te dringen. Mensen aanmoedigen hun auto te laten staan en het openbaar vervoer of de fiets te gebruiken, is volgens de onderzoekers van de universiteit van Californië en het Institute for Transportation and Development Policy de makkelijkste en tegelijk de meest effectieve manier om de klimaatverandering aan te pakken.

Uit cijfers die de VN eerder dit jaar publiceerde, blijkt dat 54 procent van de wereldbevolking in steden leeft. Dat cijfer zal tegen 2050 naar verwachting oplopen tot 66 procent.

Door de forse toename van het autogebruik die met die groei gepaard gaat, is het stadsvervoer de snelst toenemende bron van koolstofdioxide-emissies. De voorspellingen voor India zijn bijvoorbeeld niet fraai: de uitstoot door het verkeer zal er in 2050 vermoedelijk verachtvoudigd zijn.

Veiliger voor voetgangers en fietsers
Willen we die evolutie een halt toeroepen, dan moet de manier waarop stadsbewoners zich verplaatsen radicaal veranderen, stelt de nieuwe studie. Overheden zouden het trein- en busverkeer moeten uitbreiden en ervoor zorgen dat hun steden veiliger zijn voor voetgangers en fietsers.

Op die manier zou de uitstoot van koolstofdioxide in de steden tegen 2050 met ongeveer 40 procent teruggedrongen kunnen worden. Indien India erin zou slagen het autogebruik in de steden te doen afnemen, zou de toename van de uitstoot hier met een derde kunnen verminderen. Een uitbreiding van het bus- en metronetwerk in China zou de uitstoot in dat land halveren.

Arme landen
"Om de klimaatverandering aan te pakken, moeten we echt alles doen wat in onze macht ligt om vervuiling tegen te gaan", zegt co-auteur Michael Replogle van het rapport 'A global high shift scenario' aan Reuters. "Het terugdringen van het autogebruik en het ontwikkelen van een beter openbaar vervoer is de makkelijkste oplossing, die bovendien het meest effect heeft."

Volgens Replogle heeft de maatregel enkel voordelen. Ook de economie zou er wel bij varen, omdat de armere bevolking meer toegang zou krijgen tot tewerkstelling en diensten. In landen als Mexico en Colombia zouden al plannen op stapel staan om zulke initiatieven te ontwikkelen. "We moeten snel actie ondernemen, vooral in armere landen. Hier zal de uitstoot het snelst toenemen omwille van de toenemende welstand en de groeiende stadsbevolking."

Bron: Reuters
de Morgen 17-09-2014
http://www.demorgen.be/dm/nl/5378/Global-Warming/article/detail/2053353/2014/09/17/De-oplossing-tegen-vervuiling-Auto-s-uit-steden-weren.dhtml

Tags: