De meeste bomen zijn bedrog

kade rechteroever

BOS+ trekt naar het parlement

Het is weinig waarschijnlijk dat er duizenden hectare bos zijn bijgekomen in Vlaanderen, zoals minister Schauvliege begin oktober verkondigde. Maar dat wist u al. Ondertussen heeft ook prof. Bart Muys de boswijze onder de loep genomen. En zijn oordeel is hard. 'Er worden villawijken met veel bomen en zelf serres meegeteld. Er zit nog een te grote foutenmarge op de methode. 4% is echt te veel. Het zou kunnen betekenen dat die 8000 ha er helemaal niet is bijgekomen."

Bekijk hier de reportage uit Terzake.
 

 

Nieuw onderzoek door de University of Maryland brengt  via satellietbeelden van satellieten wereldwijd de verandering in bosbedekking in kaart


En dat zorgt helaas voor weinig vrolijk nieuws. In de tropen blijft de ontbossing globaal gezien toenemen, ondanks een omgekeerde trend in Brazilië. In Ecuador, Peru en Bolivia, de landen waar BOS+ actief is, blijkt dat er netto nog steeds ontbost wordt. Zeker in Bolivia is de situatie rampzalig: tussen 2000 en 2012 kwam er  1.736 km2 nieuw bos bij, maar er verdween tegelijkertijd ook 29.867km2. Er is duidelijk nog heel wat werk om de trend te keren. De recente herbebossingsprojecten van BOS+ in deze landen zullen hopelijk binnenkort ook op de teller verschijnen.

Bekijk hier de volledige kaart.
 

Nieuwsbrief Bos+ 21-11-2013
http://www.bosplus.be/

Tags: