“De overkapping zou een lange gordel van stadslandbouw kunnen worden”

kade rechteroever

 

3,7 hectare, zo groot is het veld in Wommelgem waar Borgerhoutenaars Tom Cnudde en Kaat ­Segers bioboerderij Loof & Bezen aan het opstarten zijn. Het zal Antwerpens dichtstbijzijnde grootschalige landbouwproject worden, goed om 125 gezinnen het jaar door van groenten te voorzien.

 

Op fietsafstand van hartje stad ontmoeten we Tom Cnudde op het veld waar hij volop werkt aan de opstart van Loof & Bezen. Dit moet een biologische zelfplukboerderij worden. Een plek waar mensen opnieuw verbinding maken met het eten dat op hun bord belandt. “We werken volgens het principe van Community Supported Agriculture (CSA), legt Cnudde uit. “Dat wil zeggen dat we de gemeenschap betrekken bij de landbouw.”

“De motor van ons bedrijf zal het kweken van groenten worden. Zeker vijftig gewassen zullen we het jaar rond produceren. Daarnaast houden we ook een perceel vrij voor kleinfruit zoals frambozen en aardbeien en 0,2 hectare voor bloemen.” Bedoeling is dat gezinnen zich inschrijven, lidgeld betalen en dan een jaar lang naar behoefte kunnen komen plukken en oogsten wat ze nodig hebben. “Voordien werkte ik op een CSA-boerderij Grondsmaak in Kontich en je ziet dat er gezinnen zijn die echt het hele jaar door rondkomen met wat ze hier oogsten. Sommigen maken er ook gewoon een punt van geen andere groenten meer in de supermarkt te kopen.”

Wanneer Loof & Bezen operatief is, in april 2019, moet de boerderij 125 gezinnen van biologische seizoensgroenten kunnen voorzien. “Tijdens de zomermaanden wordt het abundantia, dan zul je bij ons minstens evenveel vinden dan in de winkel. Ook in de wintermaanden valt er nog heel wat te oogsten. In april en mei zitten we in een overgangsperiode, de zogenaamde hungry gap”, legt Cnudde uit.

Verbindende landbouw

De twee boeren richten hun pijlen in eerste instantie op de Wommelgemnaar maar hopen ook stadsbewoners tot hun toekomstige klanten te kunnen rekenen. “Bewoners uit de stad kunnen hier buiten zijn en tot rust komen. Want mensen hebben nood aan dat contact met de natuur. Wat wij neerzetten is eigenlijk een overschaalde moestuin waar wij de arbeid verrichten en onze klanten mogen komen plukken.”

Voor Cnudde en Segers zelf zorgt het CSA-principe er dan weer voor dat ze geen geïsoleerde boeren op het veld worden die hun oogst op anonieme veilingen moeten verkopen. “We willen aan verbindende landbouw doen. Want doordat mensen vandaag de dag hun groenten en fruit gewoon in de supermarkt gaan kopen, voelen ze geen verbinding meer met de landbouw die het voedsel voortbrengt. Bij ons is het de bedoeling dat mensen de arbeid die erachter zit weer gaan waarderen. Dat ze het opnieuw appreciëren dat er een radijs groeit, en dat een wortel een rare vorm kan hebben maar dat die daarom niet minder eetbaar is.”

Boeren op de Ring

“Daarnaast willen we allebei af van het idee dat boeren de prijzen moeten nemen die worden gezet door andere spelers in het voedingsverhaal”, vult Kaat Segers later aan. “Zolang je zelf niet met je klanten overeenkomt wat je product waard is, blijf je in een neerwaartse druk zitten. Wij vinden dat dit een afspraak kan zijn tussen boeren en hun leden. Loof & Bezen doen we in dat opzicht vanuit een zeker idealisme. Hopelijk lukt dit en is dit de richting waarnaar het meer en meer kan evolueren voor alle landbouwers.”

Andere aanpak

Vanzelfsprekend is het niet om een bedrijf als Loof & Bezen uit de grond te stampen. Cnudde en Segers kregen de grond in concessie van de gemeente Wommelgem. “Grond vinden als boer is heel moeilijk. Willen we in de toekomst stadslandbouw een plek geven in en nabij Antwerpen, dan wordt daar naar mijn ideaalbeeld plaats voor gemaakt op de overkapping van de Ring”, zegt Cnudde. “Die overkapping zou een lange gordel van stadslandbouw kunnen worden. Wil je mensen de kans geven heel lokaal van voedsel te voorzien, dan is dat iets wat we moeten overwegen. Want wat wij hier nu doen is dan wel goed voor 125 gezinnen, Antwerpen telt 500.000 bewoners. Dat vraagt om een andere aanpak.”

Info en inschrijven (vanaf september): www.loofenbezen.be

Elien Van Wynsberghe

 

Gazet van Antwerpen, 2018-07-05, pag. 24

Tags: