Dieselwagens stoten (nog) meer uit op warme dagen

kade rechteroever

 

Als de temperatuur in steden dertig graden bereikt, stijgt de uitstoot van dieselwagens met 20 tot 30 procent. Dat blijkt uit nieuwe studies van The Real Urban Emissions (True), uitgevoerd in Parijs in 2018.

Het onderzoek maakte gebruik van hoogtechnologische apparatuur om drie weken lang de uitstoot te meten van meer dan 180.000 voertuigen in de Franse hoofdstad onder verschillende rij- en verkeersomstandigheden. Een automatische nummerplaatherkenning koppelde het resultaat van de meting van de uitlaat aan het specifieke model van het voertuig. Niet alleen personenwagens, maar ook bussen, motor- en bromfietsen en vrachtwagens werden gemeten.

"De werkelijke NOx-uitstoot, de combinatie van stikstofmonoxide en stikstofdioxide, bleek tot achttien keer hoger dan de tests van de autofabrikanten. Ook de uitstoot van nieuwere voertuigen, die geacht worden schoner te zijn, ligt hoger", zegt Yoann Bernard van de International Council on Clean Transportation, die het onderzoek uitvoerde in The Guardian. "Autofabrikanten moeten voor toekomstige modellen meer rekening houden met de werkelijke emissiecijfers", stelt hij.
(BELGA)

 

De Morgen, 2019-09-11, pag. 6

https://www.demorgen.be/tech-wetenschap/alarmerend-dieselwagens-stoten-n...

Tags: