Dokter Dirk Avonts na 30 jaar als prof naar Gentse Universiteit

kade rechteroever

"Het is een luxe om als arts in Zurenborg te werken " 

"Dat systeem met die plakkaatjes?" Dirk Avonts lacht onbedaarlijk." Dat stamt uit mijn tijd van het JAC (jongeren Advies Centrum), daar kwamen op woensdagnamiddag de meisjes de pil halen en die stormden dan allemaal tegelijk binnen en daarom heb ik plakkaatjes gemaakt met een uur op. Zo'n plaatje met het uur van afspraak op kon je dan meepakken en in de tussentijd iets anders gaan doen. En dat systeem heb ik ook ingevoerd in de huisartsenpraktijk op Zurenborg." Huisartsenpraktijk die hij na dertig jaar verlaat om Zurenborg als huisarts te ruilen voor een honderd procent job als prof aan de Gentse universiteit. Vanaf 1 oktober zijn we dan ook de fietsende dokter kwijt.

(Swa COLLIER)

 

Dokter Dirk Avonts (56) is nauwelijks weg te denken als Zurenborgenaar. Sinds juli 1979 al. Dokter en nu ook prof Dirk Avonts over zijn aanspoelen op Zurenborg: "Ik was afgestudeerd aan de Antwerpse universiteit en moest mijn dienstplicht nog doen en had een vrouw en een kind op komst. Ik verzeilde in het jongerencentrum JAC en ik leerde dokter Luc Debaene kennen die toen in de Nottebohmstraat 4 zat. En we besloten om het samen te doen, men had als patiënt geen dokter, je kwam achtereenvolgens bij de ene of bij de andere terecht. Wij waren de eersten die dat deden maar we wisten dat het in een wijk als Zurenborg wel moest lukken en dat deed het ook. Terwijl de collega's ons uitlachten met de mededeling dat het nooit zou lukken, men mag niet vergeten dat er in die tijd te veel artsen waren. Daarna zijn we verhuisd naar de Kreeftstraat, eigenlijk de plek waar Luc woonde en als dat te klein geworden was zijn we op zoek gegaan naar iets groters en dat is dan de huidige plaats geworden in de Altaarstraat."

ESTLAND
Op de vraag of hij de zorg zien veranderen heeft in de voorbije dertig jaar knikt hij heftig van ja. Dirk Avonts: "De zorg in Estland is momenteel beter in Estland dan in België, ik ben liever het slachtoffer van een hartaanval in Estland dan hier, geloof me, het gaat snel bergaf. Elk jaar zakt ons land een beetje op de ranglijst van de beste zorglanden. Het is hier veel te versnipperd terwijl ze vijftien jaar geleden in Estland van nul kunnen beginnen zijn." En Avonts ("ik weet echt niet waarom  mijn naam met een t wordt geschreven") weet duidelijk waarover hij 'praat. In de loop van de voorbije jaren heeft hij de zwakke plekken in het systeem ontdekt, zegt hij. Er volgt een lange uitleg waaruit moet blijken dat de middelen helemaal niet goed gebruikt worden, dat bvb de verwijsbriefjes van de huisartsen voor de specialisten hopeloos achterhaald zijn, dat iedereen in de medische wereld nog altijd zijn goesting doet, dat in de sector niet iedereen via de computer met elkaar verbonden is om gegevens van een patiënt te raadplegen. Volgens onze prof allemaal te wijten aan ons liberale systeem en dat staat lijnrecht tegenover de landen waar de algemene gezondheid van de bevolking primeert. Aan de Gentse universiteit gaat hij al deze problemen nu aanpakken en tegelijk les geven.

OPLEIDINGEN
De huisartsenpraktijk in de Korte Altaarstraat is niet alleen een gezondheidscentrum waar zo ongeveer half Zurenborg bij een dokter terecht komt, het is ook een opleidingscentrum voor jonge huisartsen. Nu studeert men namelijk af als arts en pas nadien moet me zich specialiseren als huisarts. Die stages kunnen ze nu ook in de huisartsenpraktijk doen. Dirk Avonts: "De jongeren kunnen in een wijk als Zurenborg veel leren. Hier zijn de patiënten erg mondig, er is veel inspraak van die mensen we moeten niet wegsteken dat de sociaal- economische toestand hier erg goed is. Geloof me, het is een luxe om als arts in een wijk als Zurenborg te kunnen werken."

TELEVISIE
Het zal waarschijnlijk niet erg bekend zijn maar Dirk Avonts heeft er ook een carrière opzitten bij de televisie. Toen die nog BRT heette en er aan opvoeding gedaan moest worden. In de tijd dat Peter Piot baanbrekend werk leverde in de aidsproblematiek en men tot het besef kwam dat de jeugd niets wist van aids en seksueel overdraagbare ziekten. Dokter Dirk Avonts kwam het op televisie dan ook allemaal haarfijn uitleggen en de beelden waarbij hij een condoom rond het uiteinde van een bezemsteel rolde zijn de dag van vandaag nog regelmatig te zien. Dirk Avonts: "Die blijven me inderdaad achtervolgen maar dat was toen behelpen-televisie, dat gebeurde toen spontaan in een-live-uitzending. Wat ik ook nog weet is dat we toen rond de twee miljoen kijkers hadden al moet ik er aan toevoegen dat er nog geen VTM bestond."

STOF
Terug naar de dag van vandaag. In enkele weken tijd was Dirk Avonts terug te vinden in een paar tijdschriften als Knack en Humo waar hij waarschuwende taal sprak in verband met het fijn stof dat ook Nieuw Zurenborg in het algemeen en de nieuwe school in het bijzonder treft. Fijn stof dat afkomstig is van de Ring en bijzonder veel impact heeft op de gezondheid van al diegenen die in de omgeving van een dergelijke verkeersader wonen. Dirk Avonts: "Ik ben als arts beginnen zoeken naar de meetresultaten en naar de medische gevolgen van dergelijk fijn stof." Volgens de prof in de Vakgroep Huisartsengeneeskunde is het ontstellend als men die resultaten ziet. Ook al is het nu bijna honderd procent zeker dat de Ring ter hoogte van Berchem-Zurenborg niet verbreed zal worden. Een strijdlustige Dirk Avonts: "Maar de echte resultaten van de echte metingen zet men niet op de website. Men heeft namelijk andere deeltjes gemeten maar uit de literatuur is ook bekend dat een lokaal als een schoollokaal die deeltjes aanzuigt. En voor kinderen die altijd bewegen en altijd het stof doen bewegen in de klas is dat bijzonder gevaarlijk, onverantwoord dat men op Nieuw Zurenborg een school zou neerplanten."

NIEUWSGIERIG
In een brief aan al zijn patiënten heeft de dokter laten weten dat hij de huisartsenpraktijk Zurenborg verlaat vanaf 1 oktober maar dat hij af en toe nog wel een collega zal vervangen in de huisartsenpraktijk. Dirk Avonts in de brief: "Het intensief klinisch werk van de voorbije 30 jaar hebben me een rijke basis gegeven voor mijn nieuwe functie. Mijn oprechte dank gaat dan ook uit naar uw inbreng in mijn expertise op academisch vlak. Elk verhaal was voor mij een leermoment en elke klacht een uitdaging om de gepaste en de beste hulp aan te bieden. De vruchten van deze intense interactie ga ik nu overdragen op mijn studenten geneeskunde en vormen tevens de inspiratie voor het wetenschappelijk onderzoek dat ik hoop uit te bouwen in de komende jaren."
Het zoveelste hoofdstuk in het leven van de ondertussen in Wilrijk wonende arts die ook nog een tijd lang drijvende motor was van de Gazet van Zurenborg. "Ik heb daar toendertijd veel tijd ingestoken maar er was te veel inteelt." Vanwaar die fascinatie voor de media, televisie, kranten? Dirk Avonts: "Nieuwsgierigheid, veel nieuwsgierigheid en dat zal nog wel een tijdje zo blijven. "

Gazet van Zurenborg nov-dec 2010
 

Tags: