Effect fijnstof op hart en longen gemeten

kade rechteroever

Bij het effect van fijnstof op de longen en het hart zijn vooral de herkomst en chemische samenstelling van deeltjes belangrijk. Deze factoren zijn van groter belang dan de massa van de deeltjes, concludeert Maciek Strak. Promovendus Strak onderzocht welke fijnstofcomponenten het schadelijkst zijn voor longen en hart. Daar was nog weinig over bekend. Tijdens het onderzoek werden 31 gezonde, niet-rokende jonge vrijwilligers op vijf locaties herhaaldelijk vijf uur blootgesteld aan fijnstof. Het ging om een ondergronds treinstation, twee verschillende drukke wegen, een veehouderij en een stadslocatie.

Effecten
Een toename in ultrafijne deeltjes en het gas stikstofdioxide blijkt gerelateerd aan vaker luchtwegontsteking en een verlaagde longfunctie. Proefpersonen die verhoogde concentraties organisch koolstof, sulfaat en nitraat inademden, maakten in het bloed stoffen aan die kunnen wijzen op toekomstige hart- en vaataandoeningen. Blootstelling aan stikstofdioxide, nitraat en sulfaat blijkt bovendien te leiden tot een verhoogde aanmaak van stollingsfactoren in het bloed.

Maciek Strak promoveerde 27 september aan de Universiteit Utrecht op zijn proefschrift ‘The Unusual Suspects: Air Pollution Components and Associated Health Effects‘.

Bron: Universiteit Utrecht
DNU 28-11-2012
http://www.artsennet.nl/Kennisbank/Proefschriften/Promotie/124160/The-Unusual-Suspects-Air-Pollution-Components-and-Associated-Health-Effects.htm

 

 

Veel hartinfarcten door fijnstof

Politici zien nauwelijks problemen met fijnstof rond de Nederlandse snelwegen. Maar volgens artsen bestaan ze wel degelijk. 'Het aantal hartinfarcten door fijnstof is aanzienlijk', zegt hoogleraar Onno van Schayck in Zembla.

Ook hoogleraar transportbeleid Bert van Wee van de TU Delft waarschuwt dat er geen 'no effect level' is. De luchtkwaliteit in Nederland is weliswaar verbeterd, maar ook in kleine hoeveelheid vormt fijnstof een gevaar.

Gevaar voor het hart
Van Schayck waarschuwt voor de schadelijk effecten van kleine deeltjes, die zo diep in de longen komen dat ze niet zijn op te hosten. 'Dat kan heel veel kwaad. Niet alleen voor de longen, maar met name voor het hart.'


Stikken aan de snelweg

 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Details van deze uitzending

Programma Zembla
Zender Nederland 2
Omroep VARA

Bron: Zembla
 

Artsennet 21-04-2011
http://www.artsennet.nl/Nieuws/Op-tv/Uitzending/94940/Veel-hartinfarcten-door-fijnstof.htm 

Tags: