Eind 2012 nieuwe deadline voor voetgangers- en fietsersbrug over Singel

kade rechteroever

BERCHEM - De Vlaamse Overheid begon in september te werken aan de Berchembrug, een brug voor fietsers en voetgangers over de Singel en de Antwerpse Ring. De werkzaamheden werden stilgelegd omdat de brug er erger aan toe bleek dan aanvankelijk gedacht.

'Het is schandalig dat de werkzaamheden zolang aanslepen', zegt Griet Sannen. Ze fietst dagelijks met haar kinderen van vijf en zes over de brug. 'Eén keer zijn de kinderen gevallen in de nauwe doorgang tussen de stelling. Gelukkig droegen ze hun helm.' Ook andere passanten klagen over de situatie.

Aanvankelijk moesten de werkzaamheden aan het bovendek en de waterafvoer van de Berchembrug in april 2011 aanvangen. Ze werden toen uitgesteld vanwege constructieproblemen. In september vorig jaar leek er opnieuw schot in de zaak te komen. De Vlaamse Overheid plaatste borden die het begin van de werkzaamheden aangaven. Maar na het plaatsen van een stelling werd nog weinig actie waargenomen. Voetgangers en fietsers zijn al maanden genoodzaakt om zich door een lange stelling te wurmen. Daarbij moeten ze goed opletten voor de vele losliggende tegels.

15 jaar wachten

Districtsvoorzitter Peter Raats (SP.A) maant de Vlaamse overheid al jaren aan tot actie. 'Het dossier gaat terug tot mei 1997', zegt hij. 'In die vijftienjaar passeerden veel ministers de revue, maar concrete actie bleef uit. Als de brug toegankelijk was voor wagens, zou ze al lang zijn hersteld.'

Raats was blij toen minister Hilde Crevits (CD&V) vorig jaar eindelijk besliste om de brug aan te pakken. Op het moment dat men de werkzaamheden wilde aanvangen, stelden experts echter vast dat de toestand van de brug veel slechter was dan gedacht. 'Behalve de kleine aanpassingswerken moeten ook verregaande constructiewerken worden uitgevoerd', zegt Laurens Hermans van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Om dat te kunnen doen, moest een nieuwe aanbesteding worden uitgeschreven. 'De werkzaamheden lagen wel stil, maar de procedure liep gewoon verder', zegt Hermans.

Peter Raats begrijpt niet dat de overheid nu pas vaststelt dat de brug in zo'n slechte staat is. 'We proberen de bevoegde ministers al jarenlang te overtuigen dat er fundamentele problemen zijn met de brug', zegt hij. 'Maar in antwoorden op parlementaire vragen werd steevast geantwoord dat de brug slechts oppervlakkige herstellingen behoeft en dat de toestand van de brug van nabij wordt opgevolgd. Ik kan niet anders dan vaststellen dat we daarin werden belogen.'

Minister Crevits laat in een antwoord op een parlementaire vraag van Peter Reeckmans (LDD) weten dat de werkzaamheden na de bouwvakantie worden hervat. Dat zou betekenen dat de brug nog voor het einde van het jaar kan worden heropend.

(dbw)
De Standaard 19-05-2012
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=S43Q9GFJ

Tags: