Elektrische bakfiets levert uw boodschappen thuis af

kade rechteroever

 Bedrijven zetten steeds meer in op duurzaam vervoer in steden

 

Carrefour

 
 Het filiaal van Carrefour in de Anselmostraat in Antwerpen gaat boodschappen van klanten thuis afleveren met een elektrische vrachtfiets. Als het proefproject een succes is, wordt het uitgebreid naar andere steden. “Bedrijven zijn nu meer bezig met duurzaamheid”, zegt professor Dirk Lauwers.

De elektrische vrachtfiets van het Carrefour-filiaal in de Anselmostraat is nog maar een week aan het proefdraaien. De fiets wordt ingezet om boodschappen thuis bij de klanten af te leveren. Die boodschappen kunnen gewoon in het filiaal aangekocht zijn, of online besteld worden. Voor aankopen onder de 25 euro betaalt u 5 euro voor deze service.  Wie voor meer geld koopt, krijgt de boodschappen gratis thuisgeleverd.
 

“Het is een proefproject”, zegt Vera Vermeeren, woordvoerster van Carrefour. “Als het positief wordt geëvalueerd, dan breiden we het uit naar andere filialen in Antwerpen en andere steden.” Volgens Vermeeren is er vooral in de stad behoefte aan deze dienstverlening.
 

“In een stad wonen veel ouderen die minder mobiel zijn”, zegt Vermeeren. “Daarnaast komen ook veel klanten te voet naar ons. Als ze dan te veel boodschappen hebben om die zelf naar huis te dragen, kunnen ze beroep doen op onze vrachtfiets. De leveringen gebeuren in heel het stadscentrum.”
 

Vrachtwagens weg uit centrum 

 Dirk Lauwers, professor mobiliteitsplanning aan de Universiteit Antwerpen, is overtuigd dat het gebruik van duurzame vervoersmiddelen door bedrijven nog gaat toenemen. Dat blijkt trouwens uit een onderzoek van de Europese Unie over stedelijk goederenvervoer.  De sterkst groeiende sectoren met duurzame vervoersmiddelen zijn de koerierdiensten, de horecawinkels, de bouwsector en de afvalophaling. “In deze sectoren is de grootste dynamiek aanwezig”, zegt Lauwers.
 

“Dat komt onder meer door de congestie, maar ook door de inspanningen van de overheid.  Met een lage emissiezone worden vervuilende vrachtwagens geweerd uit de stadscentra. Europa stimuleert en ondersteunt met heel wat initiatieven de ontwikkeling van duurzame mobiliteit in steden. Zo stelt de Europese Investeringsbank EIB via het programma Smartcities 400 miljoen euro ter beschikking voor projecten rond duurzame mobiliteit. Bedrijven zijn zelf ook meer bezig met duurzaamheid en het terugdringen van hun ecologische voetafdruk. Omdat de wagens vooral stilstaan, wordt er gezocht naar alternatieven. De combinatie van die elementen versnelt de opmars van duurzame vervoersmiddelen.  Zo zie je dat de koerierdiensten met fietsen ondertussen uit de testfase zijn en een stevige niche innemen.”
 

Citydepot en Ikea 

 Lauwers verwijst ook naar het succesrijke project Citydepot in Hasselt. De leveringen voor meer dan honderd bedrijven gebeuren aan de rand van de stad. De goederen worden daarna met de fiets of een elektrisch voertuig tot bij de klant gebracht.  Ook de meubelgigant Ikea speelt in op deze evolutie. Klanten komen met de fiets naar de winkel en hun aankopen worden met een elektrische bestelwagen naar huis gebracht.
 

 SACHA VAN WIELE 

Gazet van Antwerpen 26-06-2014 pag. 6

Tags: