"Europa dreigt Oosterweellening van 700 miljoen in te trekken"

kade rechteroever

Gevangenis Beveren kan Vlaamse overheid 700 milj. euro kosten

De Vlaamse regering dreigt naast 700 miljoen euro te grijpen als de geplande bouw van de gevangenis in Beveren gewoon doorgaat op de geplande locatie. Dat blijkt uit een onderhoud dat de actiegroep StRaten-Generaal had bij het directoraat-Generaal Milieu van de Europese Commissie. Bij het niet respecteren van de EU-regelgeving over MER-procedures zou de financiële toezegging van een Europese lening ingetrokken worden voor de Oosterweelverbinding.

 

ATV 22-03-2012

http://www.atv.be/item/gevangenis-beveren-kan-vlaamse-overheid-700-milj-euro-kosten

 

  

"Europa dreigt Oosterweellening van 700 miljoen in te trekken"

 

Europa dreigt de toegezegde lening van de Europese Investeringsbank voor de Oosterweelverbinding in Antwerpen in te trekken, als het alternatieve Meccanoplan van de actiegroepen onmogelijk wordt gemaakt door de bouw van een gevangenis, pal op het Meccanotracé in Beveren. Dat zegt Manu Claeys van stRaten-generaal aan ATV na een onderhoud dat de actiegroep had met het directoraat-generaal Milieu van de Europese Commissie.

 

Dat de dossiers worden gekoppeld, heeft alles te maken met het milieueffectenrapport (MER) dat voor de Oosterweelverbinding, net zoals voor andere projecten, moet worden gemaakt, legt Claeys uit. Europa legt daarbij op dat bij een MER valabele alternatieven naast het geplande project moeten worden gelegd. In het geval van de Oosterweelverbinding is het Meccano-tracé zo'n alternatief. Bovendien is al gezegd dat dat zou worden opgenomen in het MER.

Als het Meccanotracé echter bij voorbaat onmogelijk wordt gemaakt, omdat de bouw van een gevangenis pal op het tracé is gepland, dan is dat een inbreuk op de MER-procedure die Europa oplegt. Omdat het MER dan niet voldoet, dreigt de lening van de Europese Investeringsbank te worden geschrapt. Volgens Claeys heeft men bij het directoraat-generaal bevestigd dat dat in zo'n geval inderdaad zal gebeuren. Het Oosterweelproject dreigt dan 700 miljoen euro mis te lopen, en bovendien de Europese lening die ook als katalysator werkt voor het aantrekken van andere financiers.

Zo dreigt het "saboteren" van het Meccano-tracé meteen de Oosterweelverbinding zelf op losse schroeven te zetten, concludeert Claeys.

Bron: belga.be
Toon Mast

De Morgen 22-03-2012
http://www.demorgen.be/dm/nl/5216/Oosterweel/article/detail/1412836/2012/03/22/Europa-dreigt-Oosterweellening-van-700-miljoen-in-te-trekken.dhtml

Tags: