Fietsen voor minder CO2

kade rechteroever

Als alle Europeanen 2,5 km per dag met de fiets zouden afleggen in plaats van met gemotoriseerde vervoermiddelen, zouden we in één klap tot 26% van de tegen 2050 vooropgestelde emissiereductie voor de transportsector kunnen realiseren.

Dat is de opmerkelijke conclusie van een nieuw rapport van de European Cycling Federation (ECF). Transport is de achilleshiel van de Europese uitstootproblematiek. Terwijl alle andere sectoren in de EU hun emissies tussen 1990 en 2007 met 15% zagen dalen, steeg de uitstoot van broeikasgassen door transport in dezelfde periode met 36%. De transportsector is daarmee nu goed voor ongeveer een vierde van alle uitstoot in de EU.

Nochtans is er een simpele, goedkope en gezonde manier om minder uit te stoten zonder aan mobiliteit in te boeten: door vaker te kiezen voor de (elektrische) fiets in plaats van voor gemotoriseerd transport. Fietsen is voor alle duidelijkheid geen geheel CO2-vrije bezigheid, want zowel bij de productie als bij het onderhoud en het gebruik van fietsen komt CO2 vrij. Zo bestaat de gemiddelde fiets uit 14,6 kilo aluminium, enkel kilo's staal en een goeie anderhalve kilo rubber. Bij de productie daarvan komen broeikasgassen in de atmosfeer terecht. Het Nederlandse TNO schat op basis van een levenscyclusanalyse de gemiddelde CO2-uitstoot van een fiets op 5 g/km.

De ECF-studie houdt er voorts rekening mee dat we meer calorieën verbruiken als we fietsen dan als we in de trein of de auto zitten. De uitstoot veroorzaakt door de 'brandstof' van de fietser wordt op 15 g CO2/km geschat. Maar met 21 g CO2/km doet de fietser het nog altijd meer dan tien keer beter dan de individuele benzinerijder (259 g CO2/km in de stad of gemiddeld 188 g CO2-uitstoot voor benzine, diesel en lpg gecombineerd).

De elektrische fiets stoot trouwens alles in acht genomen slechts 1 g CO2 meer uit dan de conventionele fiets. Naargelang de vorm van gemotoriseerd transport (auto's, bussen...) die door fietsen wordt vervangen kan je 12 tot 26% CO2 besparen op de fiets. Er bestaat een enorm potentieel om meer te gaan fietsen, want nog altijd kiest de Europeaan voor brandstofslikkers voor korte ritjes. 30% van de gemotoriseerde ritten zijn korter dan 2 km en de helft van de gemotoriseerde ritten zijn korter dan 5 km.

Het ECF pleit voor een modal shift van gemotoriseerd transport naar de fiets, de elektrische fiets en pleit voor systemen van fietsdelen, al dan niet in combinatie met beter openbaar vervoer. Dat is de gezondste en meest haalbare manier om de transportemissies in Europa aan banden te leggen.

Extra links:
ECF studie
Euractiv-artikel

 

Jan Bosteels
ArgusActueel 16-12-2011
http://www.argusactueel.be/europees-nieuws/fietsen-voor-minder-co2?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Tags: