Fietsers voeren actie op het Theaterplein

kade rechteroever

Een vijftigtal fietsers deed vrijdagavond mee aan de Critical Mass Bike Ride. De politie liet hen begaan.

• "We hebben een schone tour gemaakt door de stad", zegt woordvoerder Wouter Dupon. "We vertrokken op het Theaterplein, daarna ging het richting Kaaien en vervolgens naar de Grote Markt voor een paar rondjes rond Brabo. De politie had ons vooraf gewaarschuwd dat zou worden ingegrepen bij overtredingen, maar dat is niet gebeurd."

Critical Mass Bike Ride (CMBR) organiseert dergelijke acties al twee jaar, telkens op de vierde vrijdag van de maand. Op een eigenzinnige manier palmen ze de straat in. "In de zomer groeit de groep aan tot driehonderd man", aldus Dupon. "We zijn niet anti-auto, maar pro-fiets. We nemen de straat in om meer ruimte voor de fiets en een toekomstgericht mobiliteitsbeleid te bepleiten. Volgende maand doen we deze actie opnieuw."
AK
Gazet van Antwerpen 31-12-2011 pag. 21

 

Fietsactivisten klagen over repressie


Met een maandelijkse fietstocht die klassiek vertrok aan het Theaterplein en eindigde op de Groenplaats wilden een twintigtal fietsactivisten van de Critical Mass Bike Ride (CMBR) gisteren opnieuw aandacht vragen voor de fietsers op straat.

Hierbij hekelden ze ook het repressieve optreden van de politie bij een vorige fietstocht. De actievoerders willen de fiets een centrale plaats in de stad geven en die plaats desnoods afdwingen: «Wij zijn het beu dat fietsers de hele tijd een schuldgevoel aangepraat krijgen over hun eigen veiligheid. Fietsers moeten een helm dragen, fluo hesjes, lichten, reflectoren, want anders brengen ze zogenaamd zichzelf in gevaar. Dat is de wereld op zijn kop: volgens ons is het altijd de auto die de zwakke weggebruiker in gevaar brengt», zegt Dupont.

Politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens: «Ze beschuldigen de politie van hen te hinderen, maar wie probeert een statement te maken, moet zich eerst en vooral ook zelf aan de verkeersregels houden. Dit wil zeggen ’s avonds met licht rondrijden, de verkeerslichten respecteren enzovoort. Wie dat dan niet doet, maakt zich compleet belachelijk. Zo is het moeilijk om met hen in overleg te treden»
(DILA)
Het Laatste Nieuws 31-12-2011 pag. 39

 

Hier vindt u bet nieuwsitem (video van de CMBR) van de VRT.
 

Tags: